>
12 Ağustos 2014 Salı

MADIMAK YEMEĞİ


                                                  MADIMAK YEMEĞİ

                      Uğruna türküler söylenen Madımak,güzel memleketim Tokatın unutamadığım lezzetlerindendir
.
                      Madımak oylum oylum,Geliyor selvi boylum.
                      Selvi boylum gelirse,Şen olur benim gönlüm.
                      Oy madımak teke tüke sakalı,Oy madımak efelik yemlik
                      Oy madımak kuşkuşu yemlik,oy madımak..........

                      Yıllar önce babamın işi nedeniyle ayrıldığımız memleketimize geçen yıl dönme kararı alan canım                       annem ve canım babam benim için özlediğim lezzetleri kolileyip ta ordan Tokat'tan İzmire gön
                      derdiler.O madımağı pişirip öyle bir yiyişim  var ki gören imrenir dostlar,kuzu çevirmesi yediği
                      mi falan sanırlar oderece,tabii benim özlediğim ve bildiğim bir lezzet malesef çocuklarım için
                      öyle değil :(( ama olsun ben sadece kendim için de olsa pişirip bitmesin diye de yavaş yavaş
                      büyük bir keyifle yemeye devam edeceğim.
                      Biliyorum  Madımağı herkes bilmez ve heryerde bulunmaz,ama ben yine de yazacağım tarifini
                      ola ki içinizde değişik tatlara meraklı olanlar vardır.Bir şekilde madımakla karşılaşabilirler veya
                      gelin olup gidince telefona sarılıp annee madımak nasıl pişiriliyordu diye soracak olanlar olabilir
                      İşte tüm merak edenler için Madımak yemeğinin tarifi şöyle ;

                         MALZEMELER
                         1 kg Madımak
                         100-150 gr kadar kıyma veya küçük doğranmış kuşbaşı et veya pastırma
                         1 adet kuru soğan
                         2 yemek kaşığı tereyağı
                         1 çay kaşığı kadar çemen (pastırma kullanılacaksa gerek yok)
                          2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
                         Tuz,
       
                      YAPILIŞI

                 Madımak ayıklanıp yıkanır,çok ince adeta kıyılır gibi doğranır.Tencerede soğan incecik yemeklik                  doğranır tereyağla pembeleştirilir.kıyma veya çok  küçük doğranmış kuşbaşı et yada pastırma 
               eklenir biraz çevrilir çemen konulur madımak ve bulgur ilave edilir.Üzerine iki parmak kadar çıka
               cak şekilde sıcak su konulur tuzu da ayarlanıp kapak kapatılır.Ocağın altı kısılır ve kısık ateşte
               45 dk 1 saat arası iyice pişirilir,bu arada konrol edilir suyu azalmışsa biraz su takviyesi yapılır.
               Madımak yemeği dinlendiğinde daha lezzetli olur o yüzden pişirdiğinizin ertesi günü lezzeti katlanmış
               olarak daha bir zevkle tüketebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.  
                      

1 yorum:

  1. Madimagi görünce ya sivasli ya tokatli dedim :) ellerine saglik, cok severim bende

    YanıtlaSil