Özellikle acı sosları ile dünya yemek kültüründe farklı bir
yeri olan Meksika mutfağı, otantik yemek çeşitleri ile damaklara lezzet
katıyor. Meksika yemekleri, zengin bir kültürün tüm ögelerini tariflerine
yansıtabiliyor.
Meksika, Orta Amerika'da geniş bir coğrafyaya sahip olması
sayesinde tüm Amerika kıtasının lezzet kültüründen izler taşıyan bir ülke
olarak biliniyor. Binlerce yıllık Aztek, Toltek ve Maya uygarlıklarının kadim
kültürlerinin, 1500'lü yıllarda kıtaya gelen İspanyolların ve Karayip Adaları
halklarının kültürleriyle sentezlenmesi sonucu oluşan bu zengin mutfak, nefis
yemekleriyle de kendinden çokça söz ettiriyor. Meksika mutfağı yemekleri
"fajita", "taco", "quesadilla",
"tortilla", "enchilada" ve daha birçok lezzet, otantik
mutfağın ününü dünyaya yayıyor.
Etin En Güzel Hâli:
Fajita
İspanyolca "etin en iyi yeri" anlamına gelen
"fajita", etli Meksika yemekleri içinde özel bir yere sahiptir.
Ağırlıklı olarak dana etiyle yapılan "fajita", etin bonfile kısmının
dilimlenerek kızgın döküm tavada pişirilmesiyle hazırlanıyor. Yanında
sotelenmiş soğan dilimleri, "chilli" biber ve ayrıca mısır unuyla
yapılmış bir tür Meksika pidesi olan "tortilla" ile sunuluyor.
Ayrıca; avokado, domates, acı biber ve baharatlar ile hazırlanan Meksika
mutfağı sosları ile çeşnilendirilen "fajita", Türk damağına en yakın
Meksika lezzetlerinin başında geliyor.
Leziz Bir
Atıştırmalık: Taco
Meksika mutfağı tarifleri arasında en ilgi çeken tatlardan
biri olan "taco", cips sertliği kıvamında olan "tortilla"
ekmeğinin içine kıymalı, peynirli veya sebzeli harç malzemesi eklenmesiyle
hazırlanıyor. Baharat ve soslar dolayısıyla acılı bir tada kavuşuyor. Kolay
yapılabilmesi nedeniyle Meksika "fast food"u veya dürüm olarak da nitelenen
"taco"nun birçok çeşidi ve tarifi bulunuyor. "Nacho",
"quesadilla" ve Meksika usulü
bir başka dürüm çeşidi olan "burrito" gibi "taco"ya
benzeyen atıştırmalık lezzetler de bu tarifler arasında sayılabilir.
Fasulye Yemeğinden
Fazlası: Chilli Con Carne
Fasulyenin Meksika mutfağı yemek tarifleri içinde özel
bir yeri bulunuyor. Kırmızı renkli bir tür olan bu fasulye, birçok Meksika
yemeği tarifinde kullanılıyor. Özellikle de "chili con carne" yemeğinin
ana malzemesi olan fasulye; kimyonlu, domatesli ve acılı bir sos içinde kuşbaşı
et veya kıymayla birlikte pişiriliyor. Acı "jalapeno" biberi ya da bu
biberden yapılan turşu ile birlikte sunulan "chilli con carne" için
Meksika çorbası tanımı kullanılsa da, kıvamı itibarıyla çorbaya pek benzemiyor.
Lezzetiyle de ünlü olan yemek, yine "tortilla" cipsleri eşliğinde
servis ediliyor.
En Sevilen Diğer
Meksika Lezzetleri
Meksika mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri çok
zengin bir menü bekliyor. Bu zengin tatlar arasında öne çıkanlar ise
"churro", "guacamole" ve "Meksika salatası"
oluyor.
Meksika mutfağı tatlıları arasında en çok bilineni ve
dünyaca ünlü olanı "churro", çikolata veya tarçınla hazırlanan bir
hamur tatlısıdır. Kızartılarak pişirilir ve genellikle sıcakken yenilmesi
tercih edilir.
Avokado ile yapılan bir sos çeşidi olarak birçok Meksika
yemeğinde kullanılan "guacamole" ise avokado ezmesinin domates,
soğan, limon suyu ve baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanır ve meze olarak
da yenir.
Meksika salatası, bol malzemeli bir salata çeşidi olarak
Meksika fasulyesi, ince doğranmış biber, domates, mısır taneleri, turşu
dilimleri, Meksika’ya özgü salata
sosları ve baharatlar ile hazırlanır.
Bahsettiğimiz lezzetlerin ve Türk ve dünya mutfaklarının
birbirinden leziz birçok tarifine www.herkessofraya.com
adresinden ulaşabilir; siz de mutfağınızda yeni tatlar deneyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder