>
10 Ağustos 2016 Çarşamba

Dünyaca Ünlü ve Sevilen Tatlarıyla Meksika Yemekleri



Özellikle acı sosları ile dünya yemek kültüründe farklı bir yeri olan Meksika mutfağı, otantik yemek çeşitleri ile damaklara lezzet katıyor. Meksika yemekleri, zengin bir kültürün tüm ögelerini tariflerine yansıtabiliyor.
Meksika, Orta Amerika'da geniş bir coğrafyaya sahip olması sayesinde tüm Amerika kıtasının lezzet kültüründen izler taşıyan bir ülke olarak biliniyor. Binlerce yıllık Aztek, Toltek ve Maya uygarlıklarının kadim kültürlerinin, 1500'lü yıllarda kıtaya gelen İspanyolların ve Karayip Adaları halklarının kültürleriyle sentezlenmesi sonucu oluşan bu zengin mutfak, nefis yemekleriyle de kendinden çokça söz ettiriyor. Meksika mutfağı yemekleri "fajita", "taco", "quesadilla", "tortilla", "enchilada" ve daha birçok lezzet, otantik mutfağın ününü dünyaya yayıyor.
Etin En Güzel Hâli: Fajita
İspanyolca "etin en iyi yeri" anlamına gelen "fajita", etli Meksika yemekleri içinde özel bir yere sahiptir. Ağırlıklı olarak dana etiyle yapılan "fajita", etin bonfile kısmının dilimlenerek kızgın döküm tavada pişirilmesiyle hazırlanıyor. Yanında sotelenmiş soğan dilimleri, "chilli" biber ve ayrıca mısır unuyla yapılmış bir tür Meksika pidesi olan "tortilla" ile sunuluyor. Ayrıca; avokado, domates, acı biber ve baharatlar ile hazırlanan Meksika mutfağı sosları ile çeşnilendirilen "fajita", Türk damağına en yakın Meksika lezzetlerinin başında geliyor.
Leziz Bir Atıştırmalık: Taco
Meksika mutfağı tarifleri arasında en ilgi çeken tatlardan biri olan "taco", cips sertliği kıvamında olan "tortilla" ekmeğinin içine kıymalı, peynirli veya sebzeli harç malzemesi eklenmesiyle hazırlanıyor. Baharat ve soslar dolayısıyla acılı bir tada kavuşuyor. Kolay yapılabilmesi nedeniyle Meksika "fast food"u veya dürüm olarak da nitelenen "taco"nun birçok çeşidi ve tarifi bulunuyor. "Nacho", "quesadilla" ve Meksika usulü  bir başka dürüm çeşidi olan "burrito" gibi "taco"ya benzeyen atıştırmalık lezzetler de bu tarifler arasında sayılabilir.    
Fasulye Yemeğinden Fazlası: Chilli Con Carne
Fasulyenin Meksika mutfağı yemek tarifleri içinde özel bir yeri bulunuyor. Kırmızı renkli bir tür olan bu fasulye, birçok Meksika yemeği tarifinde kullanılıyor. Özellikle de "chili con carne" yemeğinin ana malzemesi olan fasulye; kimyonlu, domatesli ve acılı bir sos içinde kuşbaşı et veya kıymayla birlikte pişiriliyor. Acı "jalapeno" biberi ya da bu biberden yapılan turşu ile birlikte sunulan "chilli con carne" için Meksika çorbası tanımı kullanılsa da, kıvamı itibarıyla çorbaya pek benzemiyor. Lezzetiyle de ünlü olan yemek, yine "tortilla" cipsleri eşliğinde servis ediliyor.
En Sevilen Diğer Meksika Lezzetleri
Meksika mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri çok zengin bir menü bekliyor. Bu zengin tatlar arasında öne çıkanlar ise "churro", "guacamole" ve "Meksika salatası" oluyor.
Meksika mutfağı tatlıları arasında en çok bilineni ve dünyaca ünlü olanı "churro", çikolata veya tarçınla hazırlanan bir hamur tatlısıdır. Kızartılarak pişirilir ve genellikle sıcakken yenilmesi tercih edilir.
Avokado ile yapılan bir sos çeşidi olarak birçok Meksika yemeğinde kullanılan "guacamole" ise avokado ezmesinin domates, soğan, limon suyu ve baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanır ve meze olarak da yenir.
Meksika salatası, bol malzemeli bir salata çeşidi olarak Meksika fasulyesi, ince doğranmış biber, domates, mısır taneleri, turşu dilimleri, Meksika’ya özgü salata sosları ve baharatlar ile hazırlanır.
Bahsettiğimiz lezzetlerin ve Türk ve dünya mutfaklarının birbirinden leziz birçok tarifine www.herkessofraya.com adresinden ulaşabilir; siz de mutfağınızda yeni tatlar deneyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder