>
19 Mayıs 2016 Perşembe

FİYONK BÖREK


                         FİYOK BÖREK
         Görseli nefis son zamanların favori böreklerinden biri Fiyonk börek .Şık görünümü çıtır çıtır kıvamı ile favori olmayı hakediyor aslında.İkram sofralarımızın süsü misafirlerimizin  gözdesi olmaya aday.Malzemeleri ekonomik fakat yapım aşaması biraz zahmetli diyebilirim.Eliniz alıştıgında sorun kalmayacaktır.Verilen emek sonucun güzelliğine değiyor.Evet yapmayı düşünenler için tarifi gelsin o zaman diyelim ;

MALZEMELER
.3 yufka
....Arasına sürmek için....
.Bir çay bardağı sıvı yağ
.1 yemek kaşığı nişasta
.1yemek kaşığı un
.1tatlı kaşığı sirke
İÇİ İÇİN
Haşlanmış 2 orta boy patates
.Maydanoz
Tuz,kırmızı biber, karabiber
Veya istenilen herhangi bir iç malzeme...
ÜZERİ İÇİN
.Yumurta sarısı
.Susam

         
         FİYONK BÖREĞİN YAPILIŞI

*1çay bardağı sıvıyağ,1çorba kaşığı nişasta,1çorba kaşığı un,1tatlı kaşığı sirke derin bir kase içinde karıştırılarak hazırlanır.
*içi için kullanacağımız malzeme hazırlanır.Ben patatesli iç harç karışımı kullandım siz dilediğiniz içi lor,beyaz peynir,kıyma kullanabilirsiniz.
*Tezgahın üzerine bir yufka serilir,Kenarları kesilerek kare bir yufka oluşturulur.
*Elde ettiğimiz kare yufka 4 veya 6 eşit parçaya kesilir.
*Her karenin üzerine hazırlanan malzeme sürülür.
*Yufka çapraz karşılıklı iki ucundan ortaya doğru büzdürülür ve iki tarafada hazırlanan iç malzemeden konulur.
*Yufkanın kenarları, iç harcın üzerine doğru kapatılır.kenarlarından çıkan parçalarada iç sos sürülüp katlanarak bir parmak kalınlığında şeritler hazırlanır ve fiyonk şeklini tam olarak oluşturmak için şekildeki gibi fiyonk böreğin orta kısmına dolanır.
*Hazırlanan fiyonk börek ters çevrilir yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.Kalan yufkalar da aynı şekilde sarılarak hazırlanır.Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülerek orta kısmına susam veya çörek otu dökülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilerek servise sunulur.
*Böreğin yapılış aşamaları,resimlerden takip edilerek daha net anlaşılabilir.

*Kolay gelsin afiyet şifa olsun.
  Yufkayı çapraz uclarindan kırmızı işaretli yerlerinden ortaya doğru büzüyoruz.Büzme  işleminin  daha net anlaşılması için büzme işaretledim. Sevgiler.. :))

3 yorum:

  1. Ne guzel hazirlamissiniz, goruntusu cezbedici olmus :) Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. nasıl güzel olmuş gülayımm ellerine sağlık canım :)
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil