>
29 Kasım 2013 Cuma

MİLFÖY POĞAÇA


MİLFÖY POĞAÇA

                           MALZEMELER
                1 su bardağı yoğurt
                1 su bardağı ılık süt
                1 su bardağı sıvıyağ
                1 paket kuru maya ( 10 gr)
                1 çay bardağı ılık su
                2 yumurtanın beyazı ( sarıları üzerine)
                1 tatlı kaşığı toz şeker
                1 tatlı kaşığı tuz
                6-7 su bardağı kadar un
                100-150 gr kadar yumuşak tereyağı veya margarin (aralarına sürmek için )
                 İçi için :istenilen iç malzeme( peynir,patates veya kıyma gibi)

                 YAPILIŞI
          
                1 çay bardağı ılık su ile 1 su bardağı ılık süt hamurun yoğurulacağı kaba dökülür,maya ve toz şeker
          serpilir kabarması beklenir. Maya kabardıktan sonra tereyağ ve yumurta sarıları hariç tüm malzemeler             karıştırılır ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Hamur 8 eşit parçaya bölünerek her parça
          büyük servis tabağı büyüklüğünde açılarak iyice yağlanır,kare şeklinde katlanır.Hepsi bitince tekrar her           parça tezgah unlarak açılır hamur 4 kare parça olacak şekilde kesilir istenilen iç konularak rulo yapılır.           Ve kendi etrafında döndürülerek yuvarlak sarılıp ucu altta sıkıştırılır.Tepsiye dizilip yarım saat kadar 
          mayalanması beklenir,yumurta sarıları az su veya sıvıyağla karıştırılıp üzerlerine sürülür,5 dakika daha
          dinlendirilip 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.                                                                                                                                                                        Afiyet olsun
19 Kasım 2013 Salı

DÜĞÜN ÇORBASI


                                                      DÜĞÜN ÇORBASI


                    MALZEMELER
  • 300 gr kuzu gerdan veya dana eti
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 yumurta 
  • yarım limon
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)
  • tuz,defne yaprağı, 5-6 adet tane karabiber
  • üzeri için:Tereyağ,toz kırmızı biber veya pul biber  
                 YAPILIŞI
  •  Öncelikle etimizi yıkayıp tencereye alıyoruz,1 adet kurusoğanı dörde bölüp ekliyoruz,defne yaprağı tuz ve tane karabiber de ilave edip etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1.5 lt su ile haşlıyoruz.  
  • Çorbamızı yapacağımız tenceremize etlerimizi haşladığımız suyumuzu süzüyoruz.etlerini elimizle didiyoruz.Ve tekrar et suyumuzla buluşturuyoruz.Ocağı açıp kaynatıyoruz.
  • Terbiyesi için un,yoğurt,yumurta,limon suyunu iyice çırparak hazırlıyoruz.Ocakta kaynamakta olan çorbamızın suyundan alarak çorbamızın terbiyesine ilave ederek ılınmasını sağlıyoruz.Terbiyemizi yavaş yavaş dökerek ve sürekli karıştırarak çorbamıza döküyoruz.
  • Eğer arzu ediyorsak 1 su bardağı nohutu ekliyoruz ki nohutu seviyorsanız ekleyin derim ben sevdiğim için ekledim, tuzunu da kontrol edip ayarlıyoruz. kıvamı koyu ise sıcak su ile açabiliriz.
  • Çorbamız piştikten sonra tereyağını eritip toz kırmızı biber veya pul biber ilave edip servis esnasında çorbamızın üzerine gezdirerek ikram ediyoruz. Harika bir çorba,şifa deposu, yapıp içecek olan tüm dostlara afiyet şifalar olsun efendim....     

                 
                   
Devamını Okuyun »
13 Kasım 2013 Çarşamba

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE


                                            PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE


             MALZEMELER
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 4 orta boy haşlanmış patates
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 bağ maydanoz
  • 4-5 adet yeşil soğan
  • 1 limon
  • kuru nane,karabiber,pulbiber,az kimyon,tuz
  • marul (köfteyle birlikte yemek için)
           YAPILIŞI
  • Bulgur geniş bir kaba alınır,üzerine iki bardağa yakın sıcak su dökülür.Baharatlar eklenerek karıştırılır ve kapak kapatılarak 15 dakika kadar demlendirilir.
  • Demlenip iki misli kabaran bulgura haşlanan patatesler rendelenerek ilave edilir.
  • Salçalar da eklenerek iyice yoğrulur.incecik doğranıp hazırlanan yeşillikler de katılarak biraz daha yoğrulur.
  • Yıkayıp bekletilen marullar servis yapılacak tabağın altına serilir.Bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, elimizle köfte şekli verilerek marulların üzerine dizilir.
  • patatesli çiğ köftelerimiz üzerlerine limon sıkarak afiyetle yenilir.
                                                      Afiyet şifa olsun        
                                                                                 

          Yorumlarınız benim için çok değerlidir.... Muhabbetle ..........
                                                             
Devamını Okuyun »
12 Kasım 2013 Salı

KATIKLI DOLMA


                                                      KATIKLI DOLMA

                Merhaba,bugün size kabağı sevdirecek bir tarif olan katıklı dolma ile tanıştırmak istiyorum.
          Tabii eğer daha önce tanışmamışsanız :) Bazı sebzeler herkesin beğenerek yemesi açısından risk
          gurubuna giriyorlar,bence kabakta onlardan biri,fakat değişik sunumlarla damak zevkimize hitap 
          edecek tadı yakalamak hiçte zor değil.Yaptığım kabak çorbası,katıklı dolma ve mücver kabağı
          sevmeyenlere bile sevdirdiler :))) 
                Katıklı dolmayı ilk öce Aydın da oturduğum zaman komşum olan Diyarbakırlı bir ablamda 
          tatmış ve çok beğenmiştim.Fakat yıllar sonra katıklı dolmanın aslında bir Bitlis yemeği olduğunu 
          öğrendim. Türkiyem güzel memleketimin her ili ve her lezzeti bir harika... 
                 Artık tarifi yazalım ;
        
               MALZEMELER
  •   4-5 adet kabak
  •   250-300 gr kadar dana kıyma
  •   1 adet kuru soğan
  •   1 küçük çay bardağı ince bulgur 
  •   1 yemek kaşığı reyhan
  •   Karabiber,kırmızı biber,tuz
             ÜZERİ İÇİN
  •    1 Kase yoğurt
  •    1-2 diş sarımsak
  •    1 çorba kaşığı tereyağı
  •    1 çorba kaşığı zeytinyağı
                YAPILIŞI
  •   Kabakları 3 cm eninde dilimler halinde doğrayalım ve iç kısımlarını oyalım.
  •   Bir kapta kıymayı,incecik doğranmış soğanı,bulguru (bulguru 1 su bardağı olarakta kullanılıyor ama ben kıymasının daha yoğun olmasını istediğim için bulgur ölçüsünü azaltarak yani 1 küçük çay bardağı şeklinde kullanmayı tercih ediyorum.)tuzu baharatları ve reyhanı karıştıralım.
  •    Karışımı kabakların boşluklarına dolduralım ve tencereye dizelim.
  •    Kabakların yarısına gelecek kadar sıcak su ilave edelim.
  •    Ağır ateşte pişirelim.
  •    Servis tabağına alalım ve üzerine sarımsaklı yoğurt  ve kırmızı biberli yağ gezdirip servis yapalım.
                                                                                               Afiyet Olsun
Devamını Okuyun »
6 Kasım 2013 Çarşamba

SULU KÖFTE


                                                            SULU KÖFTE
                 
                    Çok severek yediğim yemeklerden biridir sulu köfte,hazırlaması biraz zaman alsada 
                    bence sonuç muhteşem olduğu için değiyor.Tavsiye ediyorum sizlerede değerli sayfa
                    dostlarım deneyin memnun kalacaksınız,sevgiler....
  
               MALZEMELER
  •            250 gr kıyma
  •            1 kahve fincanı ince bulgur
  •            1 orta boy kurusoğan
  •            1 yemek kaşığı salça
  •            1 yemek kaşığı tepeleme un
  •            1 yumurta
  •            tuz,karabiber,kırmızı toz biber,çok az kimyon
  •            1 yemek kaşığı tereyağ (suyunu hazırlarken kullanmak için)
                 YAPILIŞI
  •       Kıymayı,çok incecik doğradığımız kuru soğanı ve diğer tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp iyice yoğuralım yaklaşık 10 dakika .
  •       Ara sıra elimizi ıslatarak fındık büyüklüğünde kopardığımız parçaları yuvarlayıp un serptiğimiz tepsiye koyalım.
  •       Harcımız bitip köfteler tamam olunca,yemeğimizi yapacağımız tencereyi ocağa alıp bir yemek kaşığı tereyağını veya hangi yağı kullanıyorsak onu koyalım.Bir kaşıkta salçamızı ilave edip biraz çevirdikten sonra suyumuzu ayarlayalım.
  •        Su kaynayınca köftelerimizi yavaş yavaş tencereye dökelim.suyumuzun tuzunuda ayarlayıp köftelerimiz iyice pişene kadar kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirip ocağı kapatalım ve sıcak sıcak servis yapalım.Tabii yanına pirinç pilavı ve salata yapmayıda unutmayalım.  :)))
                                                                               Afiyet Olsun
   

Devamını Okuyun »