>
22 Eylül 2018 Cumartesi

VELİBAH

           VELİBAH
Haftasonu kahvaltıları ,5 çayları hatta misafir ikramları için hazırlanabilecek nefis lezzetlerimizden biri velibah.Özellikle patatesli börek seviyorsanız bu pişi ve börek arası bir lezzet olan velibaha da kesinlikle bayılacaksınız.Patatesli bazlama olarakta bilinen çerkez böreği Velibahın tarifi şöyle;
Velibah hamuru için malzemeler
  • 1 paket kuru insant maya 
  • 5-6su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz
İç Malzemesi
  • 5-6 adet haşlanmış patates
  • 1 ortaboy kurusoğan incecik doğranır tereyağ ve zeytinyağı karışımında kavrulur, haşlanmış patatesler ezilerek veya rendelenerek ilave edilir ve birlikte kavrulur.Tuz karabiber,kırmızıbiber konulup karıştırılır ocak kapatılarak ılınması için bekletilir.



  • Maya,ılık süt,ılık su,şeker,tuz ve yavaş yavaş da un katılarak yoğrulur ve  yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamurun üzeri örtülerek mayalanması için 30-35 dk ılık ortamda bekletilir.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alınır hafif unladığımız tezgahımızda merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açılır.Ortasına hazırladığımız patatesli içten konularak hamurun uçları birleştirilip kapatılır.Üzerine avuç içimizle bastırılır,merdane yardımıylada hafif dokunuşlar yaparak  tavamızın büyüklüğünde açılır.
  • Velibahlarımız Orta ateşte çok az tereyağ sürdüğümüz  teflon tavamızda arkalı önlü pişirilerek üst üste konulur.
  • Hamurumuzun hepsi aynı işlemlerle hazırl
  • anarak pişirilir.Yenmeye hazır hale gelen Velibah,çerkez böreği yada patatesli bazlama (artık siz ne derseniz :)  ) soğutmadan ve tabii miiis gibi çay eşliğinde afiyetle yenir eşe dosta ikram edilir.Zira paylaşmak mutluluktur,berekettir efendim😉😊...
  • Afiyet şifa olsun...

  •  



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder