>
31 Ağustos 2016 Çarşamba

MUHALLEBİLİ KADAYIF


           MUHALLEBİLİ KADAYIF

           Merhabalar ..
           Bugün sizlere dondurma tadındaki muhallebisi,çıtır çıtır kavrulmuş  kadayıfı ve  hafif oluşu sebebiyle severek tüketilebilen ve nefis bir tatlı olan muhallebili kadayıf tatlısının tarifini paylaşıcam.Bu tatlıyı şimdiye kadar yapıp tatmadıysanız mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum eminim beğeneceksiniz.Biz kadayıfların ağzımızda çıtırdamasından memnunuz ama siz kadayıflar çok çıtır olmasın biraz yumuşasın isterseniz bir gün öncesinden hazırlayıp ertesi gün servise sunabilirsiniz
           Kadayiflı  muhallebili tatlimızı  bu şekilde kaselerde değilde kelepçeli kek kalıbında  yaparak dilimleyip kek şeklinde de  servis edebilirsiniz.O şekilde de şık oluyor.Bizim ev halkı hem kadayıfı hemde sütlü tatlıları çok sevdikleri için ikisi bir arada olan  bu tatlıya bayılıyorlar..
           Sizler de henüz denemediyseniz eğer,en kısa zamanda yapın eşe dosta ikram edin diye tarif gelsin o zaman :)

MALZEMELER
  • 250 gr kadayıf
  • 100 gr tereyağ
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • 5 yemek kaşığı şeker
MUHALLEBİSİ İÇİN
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz kremşanti
YAPILIŞI
  • Öncelikle kadayıflar ya mutfak makasıyla kesilerek küçültülür yada dondurucuda dondurularak elle küçük parçalara ayrılır.Bir başka alternatif de bir gün açıkta bekletilerek kuruması sağlanır ve yine elle küçük paraçalara ayrılarak hazırlanır.
  • Tereyağ tencereye alınarak eritilir kadayıflar eklenerek  kadar kavrulur.
  • Kadayıflar sertleşince şeker ilave edilerek kadayıflar kızarıncaya kadar kavrulur.( bu aşamada istemezseniz şeker koymayabilirsiniz,tercih sizin,ben kullandım.)
  • Cevizin yarısı eklenerek ocaktan alınır
  • Kreması için tencereye un,şeker,nişasta ve süt konularak karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilerek ocak kapatılır vanilya ilave edilip karıştırılır ve ılınıncaya kadar bekletilir.
  • Kremamız ılındığında toz kremşanti eklenerek mikserle çırpılır.
  • Kaselerin altına iki yemek kaşığı kadar kavrulmuş kadayıf konur,kaşıkla hafif bastırarak düzeltilir, üzerine muhallebi dökülerek güzelce yayılır ve tekrar en üste kadayıf konulur kaşıkla hafif bastırarak sıkıştırıp düzeltilir.
  • Üzerlerine kalan ceviz dökülerek buzdolabında 4-5 saat veya 1 gece dinlendirilir.
  • Ve iyice soğuyan tatlımız servise sunulur.
  • Afiyet olsun...
13 Ağustos 2016 Cumartesi

DÜĞME KURABİYE

          
         DÜĞME KURABİYE

  Merhaba sevgili dostlar,bugün sizlerle,hem görüntüsüyle şık ve sevimli hem lezzetiyle sadece miniklerimizin değil tadan herkesin beğenisini kazanan düğme kurabiyemizin tarifini paylaşıcam.
Düğme şeklindeki görüntüsüne Royal içing ile yaptığımız renkli iplikler görünümü tamalayarak bu kurabiyelerin sevimliliğini arttırıyor.Her zaman belirttiğim gibi benim için görsel ve lezzet birbirini tamamlamalı.Bu tarifte tam öyle oldu,önce görüntüsü ve sevimliliği kurabiye yeme isteğinizi harekete geçiriyor ve yediğinizde hmmmm dedirtiyor. :) 
     Sizlerde benim gibi kurabiye sevenlerden iseniz ve değişik şık ve nefis tatlar ortaya çıkarmayı seviyorsanız bu kurabiye tarif defterinizde mutlaka bulunmalı..
      
 MALZEMELER
  • 125 gr yumuşamış tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağında bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un
Royal içing (üzerindeki renkli çizgiler) için
  • 1 yumurta akı
  • 200gr pudra şekeri
  • 3-4 damla limon suyu
  • 1-2 damla gıda boyası
DÜĞME KURABİYENİN YAPILIŞI
  • Öncelikle kabımıza oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağımızı ve pudra şekerimizi alarak mikser yardımı veya parmak uçlarımızla karıştıralım.
  • Yumurta akını ve zeytinyağını ilave edip karıştırdıktan sonra,nişasta,k.tozu ve vanilyayı ekleyelim.Unu azar azar ilave ederek hamurumuza kıvam aldıralım.Hamurumuzun kıvamı kulak memesi yumuşaklığından az daha kıvamlı olmalı.
  • Yoğurduğumuz hamuru2-3 parçaya ayırarak buzdolabı poşetininin veya yağlı kağıdın üzerinde  merdane ile yarım cm olacak  şekilde açalım.
  • Açılan hamuru çay bardağı ile veya varsa Kalıp ile kesip yuvarlak düğme şeklimizi oluşturalım.
  • Daha küçük bir kalıp ilede şeklimizin üzerine hafif bastırarak içteki çizgiyi,çemberi oluşturalım.
  • Düğme kurabiyemizin deliklerini pipetle bastırarak ve  pipeti hafif çevirerek oluşturalım.Pipet hafif çevrilince hamur pipetin içine giriyor ve pipeti kaldırdığımızda delik oluşuyor.
  • Kurabiyemizi yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizelim.Önceden 170 derecede  ısıttığımız fırında kontrollü olarak 15 dk pişirelim.
  • Üzerleri hafif pembeleşince fırından alıp soğumasını beklerken biz renkli iplik görünümü için  royal içingi hazırlayalım.
  • Bunun için malzemelerimizi bir kapta karıştıralım.İstediğimiz renkteki gıda boyasından kürdanın ucuyla damlatalım ve bir poşetle yada benim gibi yağlı kağıttan küçük külahlar yapıp içine doldurarak dikkatlice deliklere çizgi halinde sıkıp kuruması için bekletelim.
  • Veee sunuma,ikram edilmeye hazır olan kurabiyelerimizi servis edelim.
  • Artan royal içingi poşetlere koyarak buzluğa kaldırabilir daha sonra kurabiye süslemelerinde veya kurabiyeleri renklendirmede kullanabilirsiniz.
  • Afiyet şifa olsun.
Devamını Okuyun »
10 Ağustos 2016 Çarşamba

Dünyaca Ünlü ve Sevilen Tatlarıyla Meksika Yemekleri



Özellikle acı sosları ile dünya yemek kültüründe farklı bir yeri olan Meksika mutfağı, otantik yemek çeşitleri ile damaklara lezzet katıyor. Meksika yemekleri, zengin bir kültürün tüm ögelerini tariflerine yansıtabiliyor.
Meksika, Orta Amerika'da geniş bir coğrafyaya sahip olması sayesinde tüm Amerika kıtasının lezzet kültüründen izler taşıyan bir ülke olarak biliniyor. Binlerce yıllık Aztek, Toltek ve Maya uygarlıklarının kadim kültürlerinin, 1500'lü yıllarda kıtaya gelen İspanyolların ve Karayip Adaları halklarının kültürleriyle sentezlenmesi sonucu oluşan bu zengin mutfak, nefis yemekleriyle de kendinden çokça söz ettiriyor. Meksika mutfağı yemekleri "fajita", "taco", "quesadilla", "tortilla", "enchilada" ve daha birçok lezzet, otantik mutfağın ününü dünyaya yayıyor.
Etin En Güzel Hâli: Fajita
İspanyolca "etin en iyi yeri" anlamına gelen "fajita", etli Meksika yemekleri içinde özel bir yere sahiptir. Ağırlıklı olarak dana etiyle yapılan "fajita", etin bonfile kısmının dilimlenerek kızgın döküm tavada pişirilmesiyle hazırlanıyor. Yanında sotelenmiş soğan dilimleri, "chilli" biber ve ayrıca mısır unuyla yapılmış bir tür Meksika pidesi olan "tortilla" ile sunuluyor. Ayrıca; avokado, domates, acı biber ve baharatlar ile hazırlanan Meksika mutfağı sosları ile çeşnilendirilen "fajita", Türk damağına en yakın Meksika lezzetlerinin başında geliyor.
Leziz Bir Atıştırmalık: Taco
Meksika mutfağı tarifleri arasında en ilgi çeken tatlardan biri olan "taco", cips sertliği kıvamında olan "tortilla" ekmeğinin içine kıymalı, peynirli veya sebzeli harç malzemesi eklenmesiyle hazırlanıyor. Baharat ve soslar dolayısıyla acılı bir tada kavuşuyor. Kolay yapılabilmesi nedeniyle Meksika "fast food"u veya dürüm olarak da nitelenen "taco"nun birçok çeşidi ve tarifi bulunuyor. "Nacho", "quesadilla" ve Meksika usulü  bir başka dürüm çeşidi olan "burrito" gibi "taco"ya benzeyen atıştırmalık lezzetler de bu tarifler arasında sayılabilir.    
Fasulye Yemeğinden Fazlası: Chilli Con Carne
Fasulyenin Meksika mutfağı yemek tarifleri içinde özel bir yeri bulunuyor. Kırmızı renkli bir tür olan bu fasulye, birçok Meksika yemeği tarifinde kullanılıyor. Özellikle de "chili con carne" yemeğinin ana malzemesi olan fasulye; kimyonlu, domatesli ve acılı bir sos içinde kuşbaşı et veya kıymayla birlikte pişiriliyor. Acı "jalapeno" biberi ya da bu biberden yapılan turşu ile birlikte sunulan "chilli con carne" için Meksika çorbası tanımı kullanılsa da, kıvamı itibarıyla çorbaya pek benzemiyor. Lezzetiyle de ünlü olan yemek, yine "tortilla" cipsleri eşliğinde servis ediliyor.
En Sevilen Diğer Meksika Lezzetleri
Meksika mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri çok zengin bir menü bekliyor. Bu zengin tatlar arasında öne çıkanlar ise "churro", "guacamole" ve "Meksika salatası" oluyor.
Meksika mutfağı tatlıları arasında en çok bilineni ve dünyaca ünlü olanı "churro", çikolata veya tarçınla hazırlanan bir hamur tatlısıdır. Kızartılarak pişirilir ve genellikle sıcakken yenilmesi tercih edilir.
Avokado ile yapılan bir sos çeşidi olarak birçok Meksika yemeğinde kullanılan "guacamole" ise avokado ezmesinin domates, soğan, limon suyu ve baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanır ve meze olarak da yenir.
Meksika salatası, bol malzemeli bir salata çeşidi olarak Meksika fasulyesi, ince doğranmış biber, domates, mısır taneleri, turşu dilimleri, Meksika’ya özgü salata sosları ve baharatlar ile hazırlanır.
Bahsettiğimiz lezzetlerin ve Türk ve dünya mutfaklarının birbirinden leziz birçok tarifine www.herkessofraya.com adresinden ulaşabilir; siz de mutfağınızda yeni tatlar deneyebilirsiniz.


Devamını Okuyun »
5 Ağustos 2016 Cuma

SUSAMLI HALKA KURABİYE

   
                 SUSAMLI HALKA KURABİYE 

Kurabiyemiz pişti 
Çayımız demlendi, 
Sizde yapıp yiyin diye
Ağızda dağılan bu nefis susamlı halka kurabiyemizin
tarifi şöyle;

SUSAMLI HALKA KURABİYE 
MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 tatlı kaşığı sirke
2 tatlı     "       şeker
1 tatlı      "       tuz
1 yumurta sarısı içine akı üzerine
3 su  bardağı buğday unu (beyaz un)
1 su bardağı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
Üzeri için susam
YAPILIŞI
Malzemesinin hepsini karıştırma kabımızda karıştırarak hamurumuzu yoğuralım.
Hamuru iki parçaya bölerek her parçayı tezgahta merdane yardımı ile biraz kalın olacak şekilde( yarım cm gibi)açalım.
Kalıpla yada  bardakla keserek şekillerimizi çıkaralım ortasınıda daha küçük bir kalıpla çıkartarak halka şeklini verelim.
Önce yumurta beyazına sonra susama  batırarak yağlı kağıt serdiğimiz  tepsiye dizerek 180 dereceye ayarladığımız fırında üzeri kizarana  kadar yaklaşık 25 -30 dk kadar pişirelim.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra misss gibi çay eşliğinde servis edelim.
Afiyet şifa olsun.
Devamını Okuyun »