EVDE TARHANA NASIL YAPILIR
Merhaba sevgili dostlar,çok şükür tarhanamı yaptım.Şahaane oldu,baksanıza çobasını bile yapıp içtik,insan kendi eliyle yaptığı içinde ne olduğunu bildiği şeyleri gönül rahatlığıyla tüketebiliyor ve bu gerçekten büyük mutluluk.Biz yirmi yıldan fazla bir süredir Ege de yaşıyoruz ve artık buraların tarhanasına o kadar alıştıkki onsuz olmuyor diyebilirim.O yüzden her sene mutlaka yapmaya çalışırım,çok ta bereketli oluyor, böyle oluncada paylaşmanın mutluluğunuda beraberinde bonus olarak yaşıyorsunuz.Üstelik büyük bir şifa deposu tarhana ,içinin zengin içeriği herderde deva cinsinden.Yapımıda herkesin yapabileceği kadar kolay,zaten sizler için detaylı bir şekilde resimledim ki sizde vakit geçmeden hemen yapabilin. Şu an tarhana yapmanın tam zamanı eylül sonunda kadar yapabilirsiniz ama bana kalırsa o kadar beklemeyin en fazla bayramdan hemen sonra yapın derim.Evet sizler için tarif ve resimler gelsin değil mi ? O zamaaan
kolay gelsin, afiyet şifa olsun diyelim ve tarife geçelim zira tarifi soran bekleyen dostlar var hepinize selam ve sevgiler...
MALZEMELER
- 1 kg domates
- 1 kg kuru soğan
- 1 kg kırmızı (kapya) biber
- 1 bağ Tarhana otu (bulamazsanız olmadan da olur şart değil)
- 1 kg kese yoğurdu
- 3 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım kg irmik
- 3 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- Tuz
- 3-3.5 kg kadar un
- Haşlanmış 3 su bardağı nohutu blendırdan geçiriyoruz,püre haline getiriyoruz.
- Yumuşayana kadar pişirip blenderdan geçirdiğimiz biber domates soğan karışımına püre halindeki nohutuda ekleyip karıştırıyoruz.Ve yoğurma kabına boşaltıyoruz.
- Yoğurma kabına aldığımız malzemelerimizin üzerine 1 kg kese yoğurdunu ve yarım kg irmiği ekliyoruz.
- 3-3.5 kg kadar unu kırmızı toz biberi,tuzu ekleyip ekmek hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.unu kontrollü bir şekilde kıvam alana kadar ekleyin.Verdiğim ölçülerle ben yazdığım gibi 3.5 kg kadar un kullandım..Domatesinizin sulu olup olmaması miktarı etkileyebilir kıvam ekmek hamuru gibi olunca un eklemeyi bırakırsınız.
- Tarhana hamurumuzu bu şekilde yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örterek bir hafta bekletiyoruz.yalnız ilk 3-4 gün hamurumuzu sık kontrol ederek en az 3 kez ya elimizle yoğuruyor yada bir kaşık yardımı ile hamuru karıştırarak alt üst ediyoruz.İlk günler hamurumuz 4-5 saatte mayalanıp kabarıyor.Eğer kontrol etdip tekrar tekrar yoğurmaz veya karıştırmazsak taşabilir ve kabuk bağlayabilir.Zaten 4. günden sonra 1 veya 2 kez yoğurma işlemi yapmamız yetiyor,artık önceki mayalanma yavaşlıyor.
- Bekletme süresini 21 gün tutanlar varmış ama ben hiç o kadar bekletmeye gerek görmedim bir hafta gaayet yeterli bir süre oluyor.Söylediğim gibi tadıda haaarika oluyor.
- Eveeet tarhanamızın artık serme zamanı,temiz bir sofra bezini balkona serip üzerine hafif şekilde un serpiyoruz.Un fazla olmasın bunu tarhanalarımız bezimize yapışmasın diye yapıyoruz.Daha sonra bir kaşık yardımı ile ve kaşığımızı ara ara una batırarak hamurumuzdan alıp bezin üzerine koyuyoruz.Hamurumuz bitene kadar bu işlemi yaparak sofra bezinin her tarafına tarhana hamurumuzu yayıyoruz.Elimizlede hamuru biraz yayabiliriz çok kalın olmamalı yoksa daha geç kurur.Ben hamurumu akşama yakın serdim ertesi gün kahvaltıdan sonra ters çevirdim.Saat 4 gibi ikindiye yakında aşağıda gördüğünüz gibi elimle ufalayarak küçülltüm.Tarhanayı serdikten sonra sürekli ilgilenmelisiniz çok kurursa ufalayamazsınız.bu ilgilenme işi sizi korkutmasın çünkü kısa sürecek. :)
- Yukarıda gördüğünüz gibi küçülttükten sonra mutfak robotundan geçirip,süzgeçle eliyoruz.
- Tarhanamızın son hali aşağıdaki gibi....
- Tam kurumamış olan tarhanamızı tekrar seriyoruz ve en az 2-3 gün daha dışarda bekleterek iyice kurumasını sağlıyoruz.Yalnız gölgede bu işlemi yapmalıyız direk güneş tarhanamızın üzerine gelmemeli yoksa rengi oldukça açılır.
- Artık iyice kuruyan tarhanamızı kavonozlara doldurarak saklayabilir ve benim gibi derhal çorbasını yapıp afiyetle içebilirsiniz.Gözünüzde büyütmeyin,aslında biraz zaman alıyor olsada yapımı oldukça kolay,deneyin hak vereceksiniz.Şimdiden kolay gelsin Afiyet Şifa olsun...
- Siz tarhanayı yapmaya başlayın arkadaşlar,çorbasının nasıl yapıldığını mutlaka biliyorsunuzdur ama ben, benim tarifimle yapıp birde öyle deneyin diye en kısa zamanda bloğuma sizler için TARHANA ÇORBA sının tarifinide ekleyeceğım,inşallah....
- Kolay gelsin,artık yorumlarınızı esirgemezsiniz sanırım Sevgiler :))))
Elinize sağlık Tarhananız ekşimi tatlı mı oluyor acaba ?
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum sağolun,Tarhanamda tatlı oluyor, doğrusu ekşi olsaydı uymaz dı bizim damak zevkimize..
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilBizde tarhanamızı hep kendimiz yaparız :) Ellerinize sağlık <3
YanıtlaSil