>
18 Eylül 2015 Cuma

KATMER POĞAÇA


                                      KATMER POĞAÇA 

Merhaba,bazı sözcükler insanı alır götürür anılara,kendisi hiç farketmez oysa yaptığı etkiyi katmer de benim için o sözcüklerden biridir.Beni çocukluğuma canım annemin yaptıģı kat kat açılan miss gibi tereyağ kokan katmeri sabırsızlıkla beklediğimiz o güzel günlere götürür ve içimdeki özlemi arttırır.
Yine katmer deyince aklıma ilk defa seyrettiğim sirk ve orda bir 
genç kızdan duyduģum "Katmer katmer gül açar gönlümde hani gülüşün varya "şarkısını ve benim için özel olan o anı hatırlatır.
O yüzden mi bilmem dostlar zafım var galiba benim bu katmer sözcüģüne içinde katmer geçen her şeyi sevebilirim galiba.
   Bugün sizlere tarifini vereceğim bu katmer poğaçada nefisss,üstelik çabuk bayatlamıyor ve açma tadında hem kahvaltılarımız hem damaklarımız hemde midelerimiz bayram edecek.Misafirlerimiz için ve çocuklarımızın beslenme çantaları içinde ideal bir alternatif tahmin ettiğiniz gibi benimde severek yaptığım yediğim ikram ettiğim bir lezzet.
        Test edip onayladığım katmer poğaçanın tarifi şöyle...
MALZEMELERİ 
. Bir çay bardağı süt
. Bir çay bardağı sıvı yağ
. 1 yumurta (akı içine sarısı dışında konulacak )
. 1 paket  insant  kuru maya
. 1 yemek kaşığı şeker
. 1 tatlı kaşığı tuz 
. 4.5-5 su  bardağı un
Arasına sürmek için 3 yemek kaşığı yumuşak tereyağı 

YAPILIŞI 

. Hamur için tüm sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.Yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuralım.
.   Hamurun üzerini örtelim, iki katına çıkaran kadar ılık bir yerde mayalandıralım.
.  Mayalanan hamuru iki eşit parçayla ölelim.Her parçayıda altı eşit parçaya bölerek 12 eşit parça elde edelim.
.  Her bezeli tabak büyüklüğünde açıp üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını sürerek 6 bezeli üst üste koyalım. (En üstteki bezeyi yağlamıyoruz.) Bu şekilde 6şarlı iki küme oluşturalım.
.Birinci altılı hamurumuzu merdane yardımı ile 60-70 cm enine ulaşana kadar yuvarlak açalım.Ve önce 4 parçayla kesip daha sonra eşit olacak şekilde 16 parçaya keselim.
. Her bir parçayı kalın tarafına iç koyarak sigara böreği gibi sarıp fırın tepkisine çizelim.
. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim dilerseniz üzerine susam,cörekotu ve ye haşhaş serpebilirsiniz.
.180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana  kadar 
25-30 dk pişirelim.
. Afiyetle yiyelim eşe dosta ikram edelim...Afiyet şifa olsun.
.Yapılış aşamalarınıda sizler için resimledim sevgiler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder