>
20 Ağustos 2014 Çarşamba

ANNE KEKİ


                                              ANNE KEKİ 

             Canınız kek istediğinde hemen yapabileceğiniz bir tarif,üstelik arzunuza göre malzeme ekleyerek
             istediğiniz tadıda elde edebilirsiniz.(ceviz,fındık,kuru meyveler,portakal ve limon kabuğu rendesi...
             gibi)Ayrıca sönme,veya kabarmama gibi riskler de taşımıyor bu kek.Tarife uyarsanız hiç bir sorun
             yaşamazsınız şimdiden kolay gelsin sevgiler....


            MALZEMELER
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un 
  • 1 dolu yemek kaşığı kakao
              YAPILIŞI
  • Yumurta ve şekeri çırpma teli,çatal veya mikserle çırparak karıştırın.
  • Sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • unu vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek yavaş yavaş ilave edin güzelce karıştırıp kek hamurunu oluşturduktan sonra bir kase kadar ayırın,ayırdığınız kasedeki kek hamuruna 1 kakaoyu katıp kakaolu kek hamuru elde edin.
  • kalıbınızı yağlayıp önce sade kek hamurunun yarısını sonra kakaolu kek hamurunu ve en son kalan sade kek hamurunu dökün.Kalıbı bir kaç kez sert zemine vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.Ve sonra soğuk fırında(önceden ısıtılmamış) 200 derecede 25-30 dk pişirin.Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
  • Arzu ederseniz kakao kullanmayıp cevizli,fındıklı.kuru üzümlü,bol portakal veya limon kabuğu rendesi ile aromalı bir kek elde edebilirsiniz.Veya 2 tepeleme yemek kaşığı kakaoyu tüm kek hamuruna ekleyip cevizde ilave ederek kakaolu cevizli browni tadında bir kekte yapabilirsiniz.Eğer kakaolu kek yapmaya karar verirseniz hamura ilave ettiğiniz kakao miktarını undan eksiltin,yani 2 kaşık kakao koyduysanız 2 kaşık undan eksiltin.
  • Benim kullandığım kek kalıbı 20 dilimlik bir kalıp,şekildede belli oluyor zaten bu ayarda bir kalıp veya tepsi kullanırsanız en verimli sonucu alırsınız.
  • Kolay gelsin,Afiyet olsun...Hayatınız Mutluluk,huzur ve sevgi dolu olsun...
                                                                                                     Gülay Zerin.

        
   
                 
17 Ağustos 2014 Pazar

PORTAKAL AROMALI SUSAMLI KURABİYE



PORTAKAL AROMALI SUSAMLI KURABİYE 
Malzemeler
2yumurta sarısı 
100gr tereyağı 
1Türk kahve fincanı sıvıyağ 
3dolu yemek kaşığı pudra şekeri
2tepeleme su bardağı un
1portakal kabuğu rendesi
1çay bardağı ceviz içi
Yarım paket kabartma tozu
Yapılışı
Malzemelerin hepsi karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur cevizden biraz büyük parçalar koparilarak yuvarlanıp önce yumurta akına sonra
Susama batırılır yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.Veee
Afiyetle ve çay eşliğinde yenir.
Devamını Okuyun »

KAYSERİ YAĞLAMASI








KAYSERİ YAĞLAMASI
Malzemeler :
Lavaş için
1çay bardağı süt 
1çay bardağı ılık su
2.5 su bardağı un 
1çay kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1tatlı kaşığı toz maya
Kıymalı harç için :
250gr kıyma
2-3 adet biber
2 adet domates
1büyük kurusoğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
1tatlı kaşığı domates salçası
Tuz,karabiber toz kırmızı biber
1çay bardağı sıcak su
1kase sarımsaklı yoğurt
Yapılışı ;
Lavaş için,hamur yoğurulur 8 beze yapılır 10-15 dk bekletiliyor tabak büyüklüğünde açılıp teflon tavada pisirilir ve kuramaması için üzeri örtülür.Tavada yağ ve yemeklik doğranan soğan hafif pembelestirilip kıyma eklenip biraz çevrilir biber,domates,salça,baharatlar sırasıyla ilave edilir, ens on sıcak su eklenip 2-3dk sonra kapatılır.Servis tabağına 1Lavaş konur üzerine kıymalı harctan 1 kaşık gezdirilir Lavaş bitene kadar aynı işlem tekrar edilir.Sarmısaklı yoğurt eşliğinde servis yapılır.
Devamını Okuyun »
13 Ağustos 2014 Çarşamba

ELMAS KURABİYE


                                          ELMAS KURABİYE

                        MALZEMELER
     
  • 250 gr margarin veya tereyağı(oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 yemek kaşığı kakao
  • 3.5-4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı toz şeker (kurabiyelerin dışına bulamak için)
  • Nutella piştikten sonra kurabiyelerin üzerine koymak için
  • Nutella yerine puding  pişirilip kullanılabilir.
          YAPILIŞI
  •     Öncelikle tereyağı,pudra şekeri ve yumurta yoğurma kabına alınarak karıştırılır.
  •     Un haricindeki diğer malzemelerde eklenir ve un azar azar ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.Toz şekere bulanarak yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Kurabiyelerin ortalarına parmakla bastırılarak çukur oluşturulur.
  • Önceden ısıtılmış 175  derecelik fırında 20 dk pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra çukur kısımlarına nutella veya puding koyarak servis yapılır.
  • Afiyet şifa olsun...... 
Devamını Okuyun »
12 Ağustos 2014 Salı

MADIMAK YEMEĞİ


                                                  MADIMAK YEMEĞİ

                      Uğruna türküler söylenen Madımak,güzel memleketim Tokatın unutamadığım lezzetlerindendir
.
                      Madımak oylum oylum,Geliyor selvi boylum.
                      Selvi boylum gelirse,Şen olur benim gönlüm.
                      Oy madımak teke tüke sakalı,Oy madımak efelik yemlik
                      Oy madımak kuşkuşu yemlik,oy madımak..........

                      Yıllar önce babamın işi nedeniyle ayrıldığımız memleketimize geçen yıl dönme kararı alan canım                       annem ve canım babam benim için özlediğim lezzetleri kolileyip ta ordan Tokat'tan İzmire gön
                      derdiler.O madımağı pişirip öyle bir yiyişim  var ki gören imrenir dostlar,kuzu çevirmesi yediği
                      mi falan sanırlar oderece,tabii benim özlediğim ve bildiğim bir lezzet malesef çocuklarım için
                      öyle değil :(( ama olsun ben sadece kendim için de olsa pişirip bitmesin diye de yavaş yavaş
                      büyük bir keyifle yemeye devam edeceğim.
                      Biliyorum  Madımağı herkes bilmez ve heryerde bulunmaz,ama ben yine de yazacağım tarifini
                      ola ki içinizde değişik tatlara meraklı olanlar vardır.Bir şekilde madımakla karşılaşabilirler veya
                      gelin olup gidince telefona sarılıp annee madımak nasıl pişiriliyordu diye soracak olanlar olabilir
                      İşte tüm merak edenler için Madımak yemeğinin tarifi şöyle ;

                         MALZEMELER
                         1 kg Madımak
                         100-150 gr kadar kıyma veya küçük doğranmış kuşbaşı et veya pastırma
                         1 adet kuru soğan
                         2 yemek kaşığı tereyağı
                         1 çay kaşığı kadar çemen (pastırma kullanılacaksa gerek yok)
                          2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
                         Tuz,
       
                      YAPILIŞI

                 Madımak ayıklanıp yıkanır,çok ince adeta kıyılır gibi doğranır.Tencerede soğan incecik yemeklik                  doğranır tereyağla pembeleştirilir.kıyma veya çok  küçük doğranmış kuşbaşı et yada pastırma 
               eklenir biraz çevrilir çemen konulur madımak ve bulgur ilave edilir.Üzerine iki parmak kadar çıka
               cak şekilde sıcak su konulur tuzu da ayarlanıp kapak kapatılır.Ocağın altı kısılır ve kısık ateşte
               45 dk 1 saat arası iyice pişirilir,bu arada konrol edilir suyu azalmışsa biraz su takviyesi yapılır.
               Madımak yemeği dinlendiğinde daha lezzetli olur o yüzden pişirdiğinizin ertesi günü lezzeti katlanmış
               olarak daha bir zevkle tüketebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.  
                      
Devamını Okuyun »
2 Ağustos 2014 Cumartesi

ZEBRA KEK

       
        



ZEBRA KEK
  • 4yumurta,
  • 1.5 su bardağışeker,
  • 2su bardağı un,
  • 1su bardağı sıvıyağ,
  • 1paket k.tozu,
  • 1paket vanilya 
  • 2yemek kaşığı kakao 
  • 1su bardağı süt
zebra kekimizin yapılış aşamalarını aşagıda anlattım.Sizler daha iyi anlayabilmek için videomuzda izleyerek tarifimizi uygulayabilirsiniz..
KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN..
YAPILIŞI 

  • Önce yumurta ve şekeri iyice çırpalım sütü ilave edip tekrar çırpalım 
  • unu kakaoyu k.tozunu vanilya ekleyip iyice karıştıralım en son sıvıyagı ilave edip
  •  hamuru ikiye bölelim
  •  yarısına kakaoyu karıştırıp yağladıgimiz tepsiye 1kepçe sade hamuradan tepsinin tam ortasına dökelim 
  • 1kepçe kakaolu hamurdan yine tam ortaya sade hamurun üzerine dökelim 
  • sırayla dökerek hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım 
  • en son kürdanla distan içe doğru çekerek çiçek şekli verip
  •  180 derecede 25-30dk pisirelim 
  • afiyet olsun


Devamını Okuyun »
1 Ağustos 2014 Cuma

ELMALI TIRTIL KURABİYE

      
                                                 ELMALI TIRTIL KURABİYE


                     MALZEMELER
  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı nişasta
  • 3.5-4 su bardağı kadar un
              İÇ MALZEMESİ
  • 6 adet elma
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı ceviz içi
              ÜZERİ İÇİN
  •  1 su bardağı pudraşekeri
  •  1 paket vanilya (isteğe bağlı)
               YAPILIŞI
  •  Öncelikle iç malzeme için elmaları soyup rendeleyelim,bir tavada üzerine şekerinide ilave ederek elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirelim en son tarçını ve ceviz içini ilave ederek ocağı kapatalım ve içimizin soğuması için bekletelim.
  • Hamurumuzu hazırlamak için öncelikle un hariç diğer malzemeleri iyice karıştıralım ve unu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
  • hamurdan cevizden büyük parçalar alarak yuvarlak açalım uç kısmına iç harçtan koyup bir sefer rulo şeklinde saralım kalan kısmını bıçakla keserek dört beş şerit oluşturalım ve sonuna kadar ruloyu devam ettirelim en son elinizle her iki ucu ortada buluşturur gibi ay şekli vererek tepsiye dizelim.
  • 180 derecede üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
  • fırından çıkarıp üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

               
      


Devamını Okuyun »