>
23 Mayıs 2014 Cuma

MİDYE POĞAÇA


                                            MİDYE POĞAÇA
         

     MALZEMELER

  •  2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-4.5 su bardağı kadar un
      Arasına sürmek için 150 gr kadar tereyağı (eritilmiş)
      İçi için : Beyaz peynir veya lor,çökelek maydanoz
       YAPILIŞI
  • Hamur için tüm malzemeler bir kapta buluşturulup yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Mayalanması beklenmeden 8 parçaya bölünür.
  • Her dört parça büyük servis tabağı boyutunda açılır,birinci hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sürülür ikinci hamur üzerine kapatılır.Onunda üzerine tereyağı sürülüp üçüncü hamur kapatılır ve yine tereyağ sürülerek dördüncü hamur kapatılır, rulo şeklinde sıkıca sarılır.
  • Diğer dört  hamurada aynı işlem uygulanır ve dolapta 1 saat dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkarılan rulo hamurlar 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen yeri altta kalacak şekilde çevrilir ve parmak uçları ile hafif bastırarak büyütülür,ortasına peynirli harçtan konularak poğaça gibi kapatılır.Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.200 derecede üzerleri kızarana kadar 30 dakika kadar pişirilir.
  • Afiyetle yenir ve eşe dosta ikram edilir.


21 Mayıs 2014 Çarşamba

SÜT REÇELİ

SÜT REÇELİ
Buda benim SÜT REÇELİM bizim evde çoook beğenildi,sizde deneyin..
tarifi şöyle: 5 bardak süte 1 bardak şeker ekleyip kaynatıyoruz,kabarmaya başlayınca 1 çay kaşığı kabartma tozu ekliyoruz ve ocağı iyice kısıp yaklaşık 50 dakika kaynatıyoruz ara sıra karıştırıyoruz ve malzemeye göre biraz büyük tencere kullanıyoruzki taşıp emeklerimiz heba olmasın :)) cıvık muhallebi kıvamında olacak .Sonra kavonoza koyup kahvaltıda veya kurabiyelerde kullanmak üzere dolaba kaldırıyoruz.İçine fındıkta konularak tüketilebilir.
 — Izmir'da.
Devamını Okuyun »
17 Mayıs 2014 Cumartesi

BACAKLI ÇORBA

  
                                   BACAKLI ÇORBA (TOKAT)
               
               Bir başka güzeldir memleketimin erişteli yeşil mercimek çorbası
               Biz ona bacaklı çorba deriz aslında,
               Memleket havası estirir evimde.
               Bir çorba deyip geçmeyin,
               Sinema şeridi gibi olan hayatımızın,
               İçinde bir yerlerdedir oda.
               Midemizi ısıtıp doyurduğu gibi,
               Harekete de geçirir düşüncelerimizi.
               Hatırlattığı anılarımızla,
               Burukluk ve sevgi kaplar yüreğimizi.
               Ne güzel görevleri varmış çorbalarımızın
               Demek beni de hatırlatacak ilerde
               Çocuklarımın sofralarına geldikçe.
               Yaşatacak hatıralarda kalan mutfağımı,
               Onların sevdiği şeyleri yapmak için verdiğim uğraşlarımı,
               Koşuşturmalarımı,telaşlarımı,sevgi kattığım aşlarımı,
               Bana bu kadar çok şey düşündüren,
               Ve artık daha fazla seveceğim çorbamın tarifi ise şöyle......
        
              
                
         MALZEMELERİ      
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1.5 su bardağı  erişte (ev makarnası)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ (yağ miktarını zevkinize göre değiştirebilirsiniz)
  • yeterince su
  • tuz,nane

          YAPILIŞI
  • Mercimek yeterince su ile kaynatılır.
  • Başka bir tencerede  ince doğranmış soğan yağ ile kavrulur, salça ve bir tutam nane  ilave edilerek biraz daha çevrilir
  • Haşlanan mercimek delikli kepçe ile alınarak tencereye eklenir.Bu şekilde hem mercimeğin suyunun bir kısmının çorbamızla buluşmasını sağlamış hemde rengini korumuş oluruz.Çünkü mercimeğin suyu oldukça koyu oluyor hepsini kullanmak tadını bozuyor.dilerseniz artı olarak bir kepçe daha ilave edebilirsiniz.
  • Çorbamızın suyunu ayarlayıp eriştesinide ilave edelim.Varsa tavuk suyu yoksa bir paket bizim mutfak tavuk bulyon koymanızı öneririm lezzeti katlamak için.
  • Erişteler yumuşayana kadar kaynatılıp pişirilir ve ocak kapatılır.
  • Sıcak servis yapılır Severek yiyeceğiniz bir çorbadır.Nane ile hoş bir aroma katarsınız,dilerseniz nane kullanmayabilirisiniz..ama benim tavsiyem kullanın bu çorba için nane olmazsa olmaz bana göre..:)
  • Afiyet olsun..
                              

            


Devamını Okuyun »
12 Mayıs 2014 Pazartesi

ÇİLEKLİ CHEESECAKE


                                           ÇİLEKLİ CHEESECAKE

              Merhaba sevgili dostlar,uzun süredir cheesecake(çizkek) yapmak istiyordum.
              Kısmet bu güneymiş,tariflerde tabanı çoğunlukla burçak bisküvi ile yapılıyor,
              Ben alt tabanınıda kendim yapmayı tercih ettim,
              Daha sonra belki bisküvi ile olanıda yapıp paylaşırım.
              Sizde benim gibi herşeyini  tamamen kendinizin yapacağı bir çizkek tarifi istiyorsanız,
              İşte bu tarifim tam size göre,tarife geçelim ohalde,

                MALZEMELER

              CHEESECAKE TABANI  İÇİN
        
            1.5 su bardağı un
            1/2 su bardağı şeker
            1 tane yumurta
            80 gr tereyağı (yarım su bardağı kadar,yumuşamış olmalı)
            çay kaşığının ucu ile çokaz tuz
            ORTA DOLGUSU İÇİN  
   
             3 yumurta
             300 gr labne peynir
             1 su bardağından az eksik şeker
             yarım su bardağı katı (süzme) yoğurt
             1 tepeleme yemek kaşığı un
             1 paket vanilya

            ÇİLEK JÖLESİ İÇİN
          
            1 su bardağı çilek püresi
            1 su bardağı su
            5 yemek kaşığı şeker
            2  yemek kaşığı nişasta

         YAPILIŞI
     
        Öncelikle alt tabanı yapıyoruz.Bunun için tereyağını şekerle çırparak krem haline getiriyoruz.
        Yumurtayı
da kırıp çırpmaya devam ediyoruz.
        unu ilave edip iyice yediriyoruz.Ben bir çay kaşığı kabartma tozuda ilave ettim ama şart değil.
        Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak ele yapışmayan tart hamuru gibi
        olmalı.Varsa kelepçeli kalıba kalıbı hafif yağlayıp elimizle hafif bastırarak yayıyoruz.Kelepçeli
         kalıbınız yoksa tepsinin altına aliminyum folyo veya yağlı kağıt sererekte kullanabilirsiniz.
         Fırını 180 dereceye getirip taban hamurumuzu 20 dakika kadar pişiriyoruz.
         Orta dolgusu için; Öncelikle labne peyniri mikserle çırparak pürüzsüz olmasını sağlıyoruz.
         Şekeri yavaş yavaş ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.unuda ekliyoruz.
         Yumurtaları tek tek ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
         En son yoğurdu ekleyip hafif karıştırıyoruz.
         Bu orta dolguyu pişirip ılınmasını beklediğimiz tabanın üzerine dökerek bu sefer fırını 160
         dereceye getirerek 40 dakika daha pişiriyoruz.Bu aşamada fırının içine içi sıcak su ile dolu
         bir kap koyalım ki orta dolgu pişerken  üzeri kurumasın.
         Fırından çıkarıp ılnımasını beklerken verilen ölçüleri karıştırarak çilekli jöleyi koyulaşana kadar      
         pişirerek hazırlıyoruz.Hafif ılınınca çizkekimizin en üstüne jölemizi döküyoruz.
         Buzdolabında 3-4 saat bekleterek afiyetle yiyoruz.
     
         
           
     
            
Devamını Okuyun »