>
17 Mayıs 2014 Cumartesi

BACAKLI ÇORBA

  
                                   BACAKLI ÇORBA (TOKAT)
               
               Bir başka güzeldir memleketimin erişteli yeşil mercimek çorbası
               Biz ona bacaklı çorba deriz aslında,
               Memleket havası estirir evimde.
               Bir çorba deyip geçmeyin,
               Sinema şeridi gibi olan hayatımızın,
               İçinde bir yerlerdedir oda.
               Midemizi ısıtıp doyurduğu gibi,
               Harekete de geçirir düşüncelerimizi.
               Hatırlattığı anılarımızla,
               Burukluk ve sevgi kaplar yüreğimizi.
               Ne güzel görevleri varmış çorbalarımızın
               Demek beni de hatırlatacak ilerde
               Çocuklarımın sofralarına geldikçe.
               Yaşatacak hatıralarda kalan mutfağımı,
               Onların sevdiği şeyleri yapmak için verdiğim uğraşlarımı,
               Koşuşturmalarımı,telaşlarımı,sevgi kattığım aşlarımı,
               Bana bu kadar çok şey düşündüren,
               Ve artık daha fazla seveceğim çorbamın tarifi ise şöyle......
        
              
                
         MALZEMELERİ      
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1.5 su bardağı  erişte (ev makarnası)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ (yağ miktarını zevkinize göre değiştirebilirsiniz)
  • yeterince su
  • tuz,nane

          YAPILIŞI
  • Mercimek yeterince su ile kaynatılır.
  • Başka bir tencerede  ince doğranmış soğan yağ ile kavrulur, salça ve bir tutam nane  ilave edilerek biraz daha çevrilir
  • Haşlanan mercimek delikli kepçe ile alınarak tencereye eklenir.Bu şekilde hem mercimeğin suyunun bir kısmının çorbamızla buluşmasını sağlamış hemde rengini korumuş oluruz.Çünkü mercimeğin suyu oldukça koyu oluyor hepsini kullanmak tadını bozuyor.dilerseniz artı olarak bir kepçe daha ilave edebilirsiniz.
  • Çorbamızın suyunu ayarlayıp eriştesinide ilave edelim.Varsa tavuk suyu yoksa bir paket bizim mutfak tavuk bulyon koymanızı öneririm lezzeti katlamak için.
  • Erişteler yumuşayana kadar kaynatılıp pişirilir ve ocak kapatılır.
  • Sıcak servis yapılır Severek yiyeceğiniz bir çorbadır.Nane ile hoş bir aroma katarsınız,dilerseniz nane kullanmayabilirisiniz..ama benim tavsiyem kullanın bu çorba için nane olmazsa olmaz bana göre..:)
  • Afiyet olsun..
                              

            


1 yorum: