>
29 Temmuz 2013 Pazartesi

PORSİYON GÜVEÇLER


PORSİYON GÜVEÇLER


            MALZEMELER
                                                                                                           4-5 kişilik
  •  3 patlıcan
  •  1 patates
  •  1 kabak
  •  2 yeşil biber
  •  2 domates
  •  1 kuru soğan
  •  7-8 diş sarımsak
  •  1 yemek kaşığı salça
  •  Tuz,karabiber,kırmızı bıber
  •  1 yemek kaşığı zeytinyağı,1 yemek kaşığı tereyağı
  • 250-300 gr dana veya kuzu kuşbaşI
  • İstenilen miktarda kaşar peyniri rendesi
          YAPILIŞI
  • öncelikle kuşbaşı et tencereye alınır suyunu salıp çektikten sonra,yemeklik doğranan soğanlar ve yağlar tencereye alınarak sotelenir.
  • Bir yemek kaşığı salça toz kırmızıbiber ilave edilerek bir su bardağı sıcak su konulur kapak kapalı ve kısık ateşte suyu çekene kadar etlerin biraz daha yumuşaması sağlanır.
  • Bu arada sebzeler doğranıp hazırlanır eklenir sarımsaklar soyulup eklenir enson domatesler kabukları soyulup küp küp doğranarak ilave edilir sebzeler biraz sotelenerek yumuşatılır ve bir su bardağı daha sıcak su konulur tuzu ve baharatları ilave edilir.
  • Küçük güveç kaplarına paylaştırılır.Yüksek ısıda fırında ( 220-250 derece gibi) 20-25 dakika pişirilir.fırın kapatılıp güveçlerin üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek fırının sıcağında eriyene kadar bekletilip sıcak sıcak servis yapılır.  
                                                                  ...  Afiyet olsun....                      

  

25 Temmuz 2013 Perşembe

ELMALI ETİMEK TATLISI


ELMALI ETİMEK TATLISI

         Etimek tatlısı hafif  ve kolay yapılabilen bir tatlı olması sebebiyle,üstelik fırında gerekmediğinden
         ayrıca ani durumlarda da kurtarıcı oluşuylada tercih edilebilir.Ani misafir de gelse fırında bozulsa 
         becerikli bir hanım için mutfakta çareler tükenmez birçok ikram fırınsızda yapılabilir.Ben zaman 
         sıkıntımın olmaması ve değişiklik ve şıklık katmak istediğimden etimek tatlısını misafirlerim için
         elmalı cevizli iç ile hazırlayıp elmalardan yaptığım güllerlede süsleyerek sundum.Çok ta beğenildi
         umarım sizlerde beğenirsiniz..
      
      MALZEMELER
  •  1 Paket tuzsuz veya klasik etimek
  •  1.5 bardak şeker
  •  2 bardak su 
  • 3 -4 tane elma
  • 1 çay bardağı ceviz içi                          
  • 1 çay kaşığı tarçın 
        Muhallebisi için
  •    5 su bardağı süt
  •    2 silme yemek kaşığı un
  •    2 "        "           "      nişasta
  •    2 "        "           "      irmik
  •    4.5 su bardağı şeker
  •    1 paket vanilya
YAPILIŞI: Öncelikle etimeklerimizi ıslatmak için 1.5 su bardağı şeker ve 2 su bardağı suyu ocakta 15 dk kaynatatıp kapatalım.Etimekleri tepsimize dizelim ve üzerlerine şurubumuzu sıcak sıcak gezdirelim,etimekler şurubu çekerken elmalarımızı soyup rendeleyelim ve 3 kaşık şekerle suyunu çekene kadar pişirelim ocağı kapatıp 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ceviz içini ekleyelim.Hazırladığımız bu harcı ıslattığımız etimeklerin üzerine eşit şekilde paylaştıralım.üzeri için muhallebi malzemelerimizi bir tencerede karıştırıp ocağa alalım ve kaynayaıp muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirelim
ve onuda elmaların üzerine dökelim soğuyunca üzerine hindistan cevizi serpebilirsiniz.Enson üzerini süslemek için elmaları soyup yarım ay şeklinde incecik keselim 2-3 kaşık şekeri az bir suyla kaynatalım içine elma dilimlerini atarak yumuşayana kadar bekletip çıkaralım üç tanesini üst üste sıralayıp saralım gül şekli kendiliğinden oluşuyor.Ayrıca şurup yapmadan etimeklerin üzerine dökmek için hazırladığımız şurubun içinde elmaları yumuşatabilir sonra etimeklerin üzerine gezdirebilirsiniz.Gül yapımını resimlemeyi unutmuş olduğum
için resmini veremedim ama en kısa zamanda resimleyip ekleyeceğim inşaAllah sevgili dostlarım.
                                                                                                               Afiyet olsun

                                                                                                                                       
Devamını Okuyun »

ÇARŞAF BÖREĞİ

 

ÇARŞAF BÖREĞİ

Aklıma düştü kaç gündür annemin yaptığı o mis kokulu patatesli çarşaf böreği.İnsan oruç olunca hiç aklına gelmeyenler geliyor.Ama ben önce üzerinde durmadım boş ver bayrama gidince Ankaraya annem yapar diye
düşünmeye çalıştım,fakat çarşaf böreği kabusum oldu yatıyorum o kalkıyorum yine o var aklımda,sadece aklımda olsa iyi dostlar kokusuda burnumda.Bu sabah pes dedim ve kalkıp kolları sıvadım,geçtim mutfağa 
ev halkıda şaştı bu işe rüyamı gördün ne oldu nerden çıktı falan dediler ama sonunda pişman oldular tüm söylediklerine iftarda ve sahurda yerken memnuniyetlerini defalarca ifade ettiler,iyi ki aklına düşmüş bizde özlemişiz dediler tabii çabucak bitti, şimdi beklemedeler aklıma yine nezaman düşer diye,bakalım nasip ama
niyetim bundan sonra birde kol böreği yapmak,artık ramazan bitmeden mi olur yoksa bayramamı bakalım yapınca onuda paylaşıcam tabiiki siz değerli sayfa dostlarımla.Sizinde canınız istedi ise bu çarşaf böreğini hiç
beklemeyim derim zormuş gibi gözüksede hiç değil, üstelik çoook zevkli şimdiden kolay gelsin sizlere........

         MALZEMELER 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 paket kuru maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 4 su bardağı un
      Yağlamak için                                                      
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 50 gr tereyağ
     İçi için
  • 4 tane haşlanmış patates
  • 1 büyük boy kurusoğan
  • Tuz,karabiber,kırmızıbiber
         YAPILIŞI
         
        Ilık sütü,ılık suyu,mayayı ve şekeri yoğurma kabına alıp l0-15 dk mayanın kabarması için bekletelim.
        daha sonra iki kaşık yağı unu ve tuzu ilave edip kulak memesi kıvamında hamur yoğuralım.Hamurumuzu
        8 eşit bezeye ayıralım,her birini tabak büyüklüğünde açarak yağlayalım ve üst üste koyalım.Bu arada 
        içimizi soğanı yemeklik doğrayıp bir kaşık tereyağında pembeleştirerek ve üzerine rendelenmiş patatates
        leri,baharatları,tuzu ilave ederek hazırlayalım.Bezeleri ilk açtığımızdan başlayarak tezgahı hafif unlayıp eli
       mizle hamurun her tarafını hafif hafif çekerek büyütelim daha sonra temiz bir çarşaf veya sofra bezinin üze
       rine alalım ve yine elimizle çekerek büyütebildiğimiz kadar büyütelim,iç harcinı koyup çarşafın iki ucunu  
       tutup kaldırarak açtığımız hamurumuzun rulo olmasını sağlayalım.Teepsiyi yağlayıp rulomuzu kendi etrafın
      döndürüp tepsinin ortasına yerleştirelim.Diğer bezelerede aynı işlemi yapıp birbirlerinin etrafına dolandırıp
      sararak tepsimizi dolduralım en son üstlerine 1 yumurtayı çırpıp sürelim ve 200 derece fırınd üzeri nar gibi
      kızarana kadar pişirelim.Veee afiyetle yiyelim,ikram edip yedirelim....
                                                                                                            Afiyet Şifa Olsun
    
Devamını Okuyun »
24 Temmuz 2013 Çarşamba

PATATESLİ KEK


PATATESLİ KEK

Patatesli kek bizim evin favori keklerindendir.Yaptığım zaman iki günden fazla sürmez hemen tüketilir.
Kahvaltıya,ikindi çayına,akşam çayının yanında şimdi birde sahur var,  her durumda patatesli kekimiz
severek yeniyor.O yüzden bugün sizlerle Patatesli kekimin tarifini paylaşmak istedim ki sizler yapın ve
inşaAllah bizim gibi beğenerek yiyin şimdiden afiyet şifa olsun.....


            MALZEMELER

  • 4 adet haşlanmış patates
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı kadar çökelek veya peynir rendesi
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 3-4 adet taze soğan veya 1 orta boy kurusoğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • Tuz,karabiber,kırmızı pul biber
  • 1 paket kabartma tozu
            YAPILIŞI
  •      Yumurtayı,sıvıyağı,yoğurdu iyice çırparak karıştıralım.
  •       Tüm malzemeleri küçük küçük keserek hazırlayıp karıştıralım.
  •        Çökeleği ve baharatları ilave edelim.
  •        kabartma tozunu ve ununu da ekleyip iyice karışmalarını sağlayalım.
  •        Yağlanmış kek kalıbına veya dikdötgen borcam tepsiye döküp 200 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirip biraz ılındıktan sonra servis yapalım....
Devamını Okuyun »
20 Temmuz 2013 Cumartesi

KREMALI TAVUK SOTE


PİLAV ÜZERİNDE KREMALI TAVUK SOTE

Merhaba sevgili sayfa dostlarım bugün Ramazanın 12.günündeyiz. Rabbim bu mübarek ayın 
feyzinden, bereketinden azami derecede faydalanan kullarından eylesin cümlemizi.Bir manası
da güz yağmurları demek olan ramazan kelimesinin bu manası itibarıyla güz yağmurlarının etra
fa sağanak sağanak yağarak canlılık getirdiği ve aynı zamanda çer çöpü sürükleyip götürdüğü
gibi bu ay da bizim manevi dünyamızın canlanmasına ve olumsuz taraflarımızın törpülenmesine
vesile olsun inşaAllah.Bu mübarek ayın mana ve maksadını kavrayarak hayatımızın her anına 
yansıması içinse Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerimi okuyup anlama ve yaşama gayretlerimizin ol 
ması şart.Rabbimiz bu anlamdaki tüm gayretlerimizi destekleyip bereketlendirsin,istifademizi
             arttırsın.                                            
     
             Bugün sizlerle gerek iftar sofralarımızda gerekse daha sonraki sofralarımız için pilavlarımızın üzerinde
             veya yanında ikram edebileceğimiz yada ana yemeğimiz olarak tüketebileceğimiz kremalı tavuk sote
             tarifimi paylaşacağım,biz çok beğenerek yiyoruz umarım sizde beğenirsiniz.

             MALZEMELER

      400 gr tavuk göğsü
      1 adet orta boy soğan
      2 adet yeşil biber  
      2 adet taze kırmızı biber
      1-2 diş sarımsak 
       1/2  kutu krema
       karabiber,toz kırmızıbiber,kekik,tuz
       Yarım yemek kaşığı tereyağ ve bir yemek kaşığı zeytinyağ

              YAPILIŞI

      Tavuk etleri kuşbaşı doğranır,üzerine çok az karabiber,kırmızıbiber,tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağ 
      gezdirilerek harmanlanır ve sebzeler hazırlanana kadar 15 dk dolapta dinlendirilir.
      Bu arada kuru soğan küp küp yemeklik doğranır.Biberler istenilen ölçüde doğranır.ben küçük küçük
      jülyen doğradım,sarımsak incecik kıyılır.
      Yemeklik doğradığımız soğanlar yarım kaşık tereyağı ve bir kaşık zeytinyağı ile hafif pembeleştirilir.
       Sarımsakta ilave edilip biraz çevrilir ve tavuk etleri eklenerek harlı ateşte tavuk etlerimiz pembeleşene
      kadar sık sık çevirerek veya tava sürekli sallanarak sotelenmeleri sağlanır.
     Biberler eklenip onlarında hafif pişmesi sağlanır.Bu arada harlı ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
     Tuzunu karabiber ve kırmızı biberini damak zevkimize göre ayarlayıp yarım paket (100 gr) kremayı da
     ilave edip biraz daha çeviriyoruz, kekiğini de ekleyip  altını kapatıyoruz.Yemeğimiz servise hazır,istersek
     pilavların üzerinde yada tek başına yemek olarak sunuma hazırlıyoruz.Özellikle iftar sofralarımızda misafir
     lerimiz için şık bir sunum olarak pilavların üzerinde bir alternatif,  ben pilav üzerinde servis yaptım tercih
     sizin....                                                                        AFİYET ŞİFA OLSUN 

  
                           
Devamını Okuyun »
12 Temmuz 2013 Cuma

KIYMALI TAZE BARBUNYA YEMEĞİ

 
  
KIYMALI TAZE BARBUNYA YEMEĞİ

             MALZEMELER
  • 1 kg taze barbunya 
  • 100 gr kıyma
  • 1 adet orta boy kurusoğan
  • 1.5 yemek kaşığı kalın bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, kırmızıbiber
  • 1 kaşık tereyağ,1 kaşık zeytinyağı
             YAPILIŞI
  • Kurusoğanı küp küp yemeklik doğrayıp 1 kaşık tereyağı ve 1kaşık zeytinyağında soteleyelim.Hafif sararmaya başlayınca kıymayıda ilave edip çevirelim.
  • Toz biberini salçasını ekleyip, barbunya fasulyelerimizi de ilave edelim üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su döküp suyunu ayarlayalım ve kısık ateşte barbun fasulyeler yumuşayana kadar pişirelim.Suyu ilave etmeden önce bulguruda ekleyip öyle suyunu ayarlayalım.
  • Arada suyunu kontrol edelim ve suyu azaldığı halde fasulyeler yumuşamamışsa biraz daha su ilave edebiliriz.kısık ateşte pişirilirse hem lezzeti artar hemde fasulyeler dağılmadan pişer.
  • İstediğimiz kıvamda pişen yemeğimiz artık servise hazır.       AFİYET OLSUN 

      
Devamını Okuyun »
6 Temmuz 2013 Cumartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI



KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI 
Değişik lezzetler arayan tüm dostlarıma denemelerini tavsiye ediyorum.

                     MALZEMELER
  • 20 Tane kabak çiçeği
  • 1 domates
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik pirinç
  • 1 soğan 
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 150 gr kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • yarım kaşığı nane
  • Tuz,karabiber
  • 2 kaşık zeytinyağı.su
                   YAPILIŞI
  • 2 kaşık zeytinyağında küçük küçük doğradığımız soğanı hafif kavurup,pirinci ve kıymayı ekleyip çevirelim.
  •  domatesi rendeleyip ekleyelim,salçayı baharatları ve tuzunu da ayarlayıp yarım çay bardağı sıcak su döküp kapağı kapatıp kısık ateşte suyunu çektirelim ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Kabak çiçeklerinin içindeki tohum kısmını dikkatlice temizleyip içi su dolu bir kaba koyup 10 dakika bekletip süzelim. Bu işlemi iki kez yaparak iyice temizlendiğinden emin olalım.
  • Hazırlayıp soğuttuğumuz harcımızı kabak çiçeklerinin içine dolduralım ve ağızlarını nazikçe kapatarak tencereye dizelim.
  • 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı salça,az tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağ ilave edip karıştıralım ve kabak çiçeği dolmalarımızın üzerine dökelim.Kapağını kapatıp çok kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirelim altını kapatıp hemen servis yapmak üzere sofraya getirelim.
                                                                                                  AFİYET OLSUN

Devamını Okuyun »
4 Temmuz 2013 Perşembe

ETLİ YAPRAK SARMA


ETLİ YAPRAK SARMA

                     MALZEMELER
  • 200 gr az yağlı dana kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük kurusoğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (harcının içine)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı(suyunu hazırlarken kullanılacak) 
  • 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Yarım kg asmayaprağı
                   YAPILIŞI
  • Yaprak tuzlu ise birkez sıcak su dökerek 15 dk bekletip,birkaçkezde soğuk su ile yıkayalım.
  •  Derin bir kabın içerisine kıymayı,iyice yıkadığımız pirinci,incecik doğradığımız soğanı,salçayı,zeytinyağını,baharatlarını ve tuzunu koyarak elimizle veya kaşıkla iyice karıştıralım.
  • Hazırladığımız harcı yaprakların içine koyarak sarıp tencereye dizelim.
  • Harç bittikten sonra yarım kaşık salça,2 kaşık zeytinyağı, biraz tuz ve su ile sarmamızın suyunu hazırlayalım.
  • Hazırladığımız suyunu sarmalarımızın üzerine geçecek şekilde dökerek ayarlayalım.Üzerine ısıdan etkilenmeyecek bir tabak kapatarak kısık ateşte yarım saat kadar arada suyunu kontrol ederek ve gerekiyorsa biraz sıcak su ilavesi ile pişirelim sıcak sıcak servis yapalım.Tabii sarmanın yanına çok yakışan yoğurdu da birlikte ikram etmeyi unutmayalım,nedendir bilmiyorum sarmanın yanına makarnayı da çok yakıştırıyorum genelde de birlikte yaparım tercih sizin.  Kolay gelsin ve şimdiden Afiyet Olsun....                          
Devamını Okuyun »