>
23 Nisan 2013 Salı

CİĞER SARMASI

 
                                                    CİĞER SARMASI
                                    Hep aynı yemekleri döndürüp durmaktan sıkılan
                                    değişik yemekler yapmak isteyenler işte sizler için
                                    zahmetli ama bir o kadarda lezzetli bir tarif, kuzu ürünleri  
                                    damak zevkinize uygunsa durmayın hadi başlayın
                                    Kolay gelsin......
            MALZEMELER
        1 kg kuzu ciğeri(karaciğer ve akciğer karışık)
        5 adet kuzu gömleği
        7 adet yeşil soğan    
        yarım demet dereotu
        1-2 tutam taze nane,kurusu da olur                          
        1 paket dolmalık fıstık
        yarım çay bardağı kuş üzümü
        1.5 su bardağı pirinç
        2 yemek kaşığı sıvıyağ
        1 yumurta sarısı
        Tuz,1çay kaşığı karabiber
             YAPILIŞI
        1- Kuzu gömlekler sıcak su ile güzel koku oluşana kadar birkaç sefer yıkanır.
        2- 1.6 su bardağı pirinç sıcak su ile tuzda serperek ıslatılır.
        3-Kuzu ciğerleri küçük küçük doğranarak tavada kavrulur,taze soğanların beyaz
            kısımları ince doğranarak fıstıkla beraber suyunu salıp çeken ve 2kaşık sıvıyağ
            eklediğimiz ciğerlerimize katılır.
        4-Pirinçlerde süzülüp yıkandıktan sonra kavrulmaya devam eden ciğerlere eklenir.
            kuş üzümü,tuz ve karabiber serpilerek birbuçuk bardak sıcak su dökülereksuyu
            çekene kadar pişirilerek iç pilav hazırlanır.Arzuya göre yenibahar da kullanılabilir.
        5- En son incecik kıydığımız dereotu,nane ve taze soğanın yeşil kısımları iç pilava
            eklenir.
        6- Kuzu gömlekleri suyu süzüldükten sonra çorba kasesine yerleştirilerek iç pilavla
             doldurulur kasenin dışına sarkan kenarlar kapatılarak yağlanmıi tepsiye ters
             çevrilir,hepsi bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
              180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
                                                                                                  AFİYET OLSUN....
                                                   
       
 

TAHİNLİ KURABİYE

                                     
                                            TAHİNLİ KURABİYE
                                           
        MALZEMELER
     1 su bardağı tahin
     1 su bardağı şeker
     250 gr tereyağ veya bizim margarin
     1 fincan sıvıyağ
     1 yumurta
     1 su bardağı ceviz içi
     kabartma tozu
     5-5.5 su bardağı un
   
     YAPILIŞI
     Tüm malzemeleri karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
      Yuvarlak kurabiye şekli verip yağlanmış tepsiye dizelim.
      Sıcak fırına verip yaklaşık 25 dakika üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
      Fırından çıkarıp üzerine pudra şekeri dökelim.
      Komşularımıza mutlaka tadımlıkta olsa verelim zira kokusu apartmanı saracak.
                                                                     AFİYET ŞEKER OLSUN
Devamını Okuyun »

ETLİ DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI

     
                                             ETLİ DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI
        MALZEMELER
    250 gr kuşbaşı dana eti
    2 su bardağı pirinç
    1 adet kurusoğan
    2 adet domates
    3 su bardağı et suyu
    Tereyağ ve zeytinyağı
    Tuz,karabier,kırmızı biber
       YAPILIŞI
    1-Öncelikle etler tencereye veya düdüklüye konularak güzelce haşlanır.Ben çabuk pişmesi
        açısından düdüklü tencereyi tercih ediyorum.Suyunu pilavımızda kullanabileceğimiz şekilde
        ayarlayalım,geriye enaz 2 bardak kalmalı 3.bardağı normal su kullanarak tamamlayalım.
    2-Pilavı pişireceğimiz tencereye istediğimiz miktarda tereyağ ve zeytinyağı koyup küp küp
         doğrayıp pembeleştirelim,kabuklarını soyarak doğradığımız domatesleri ilave edelim.
    3- Haşladığımız etlerimizi de  ilave edip karıştıralım.Karabiberi ve kırmızı biberide serpelim.
    4- Yarım saat öncesinden sıcak suyla ve bir miktar tuz dökerek ıslattığımız pirinçlerimizi
         süzüp güzelce yıkayalım ve tenceremize ekleyelim.
    5- Etimizi haşladığımız suyu bardakla ölçerek ve eksik kalanı sıcak suyla 3 bardağa tamalayıp
         pilavımızın suyunu ayarlayalım,tuzunuda koyup tenceremizin kapağını kapatalım ve ocağıda
         kısık ayara alıp suyunu çekene kadar pişirip ocağı kapatalım  demlenmesi için enaz 15 dk
         dinlendirdikten sonra servis yapalım.
           Not:Ne kadar yağ koymalıyım diye düşünüyorsanız benim ölçüm 1 kaşık tereyağı 1 kaşık
           zeytinyağı,damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.           AFİYET OLSUN


                                        
 

Devamını Okuyun »
21 Nisan 2013 Pazar

PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI

                                
                                               PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI
          MALZEMELER
   1 orta boy kereviz
   1 havuç
   1 küçük patates
   2 portakal
   1 kurusoğan
   2 diş sarımsak
   yarım demet dereotu
   3 yemek kaşığı zeytinyağı
   Tuz
        YAPILIŞI
  1- soğanı yemeklik doğrayıp 3 kaşık zeytiyağında hafif sarartalım ve sarımsağı ilave edip
       biraz daha çevirelim
  2- Küp küp doğradığımız havuç  patates ve hem baş kısmını hemde saplarını doğradığımız
       kerevizleri sırayla ekleyelim.
  3-  Tuzunu serpip üzerlerine 1 çay bardağıda sıcak su döküp kısık ateşte suyunu çekerek 
        hafif yumuşamasını sağlayalım.
  4-  2 portakalın suyunu sıkıp üzerlerine gezdirip tekrar kapağı kapatarak az sulu kalacak
        şekilde pişirip altını kapatalım.
   5- Salatamızı servis tabağına alalım soğuyunca ince ince kıydığımız dereotunu serpelim.
        salatamız servise hazır.Değişik güzel bir salata beğeneceğinizi umuyorum.
                                                                               AFİYET OLSUN 

Devamını Okuyun »
19 Nisan 2013 Cuma

AYVA TATLISI


                                                     AYVA TATLISI
       
  MALZEMELER
        5 adet ayva 
        3 adet elma
        2 yemek kaşığı toz şeker
        1 çay bardağı ceviz içi
        1 çay kaşığı tarçın
        lohusa şekeri veya gıda boyası
        1.5 su bardağı tozşeker
        2 su bardağı su
        1 paket kremşanti
        1 su bardağı süt
          YAPILIŞI
        Ayvaları güzelce yıkayıp soyalım,ortadan ikiye bölüp içlerini dikkatlice oyalım
        kararmaması için limonlu suda bekletebilirsiniz.Ayvaların hepsini bu şekilde ha
        zırladıktan sonra tencereye oyduğumuz kısımlar yukarı gelecek şekilde dizelim
        şekerimizi ayvaların üzerinden gezdirerek dökelim.Ayva çekirdeklerini,lohusa
        şekerini veya çay kaşığı ucuyla gıda boyasını ekleyelim.ben doğal olması için 
        lohusa şekeri kullandım,tercih sizin.suyumuzuda ilave edip ayvalar yumuşayın
        caya kadar pişirelim.Diğer tarafta elmaları soyup rendeleyelim 2 kaşık şekeri
        ekleyip pişirelim.Elmalar suyunu salıp çektikten sonra altını kapatıp bir  çay
        kaşığı tarçın ve ceviz içini ekleyelim.Hazırladığımız bu içi pişirdiğimiz ve servis 
        yapacağımz tabağa aldığımız ayvaların içlerine dolduralım,bir paket krem şantiyi
        bir su bardağı süt ile çırparak hazırlayıp soğuyan tatlılarımızın üzerine istediğimiz
        şekilde ister krema pompası ile ister kaşıkla koyalım.Afiyet olsun.
         Not: Lohusa şekeri kullanacaksanız kesme şeker büyüklüğünde olabilir.
                 Ayva çekirdeği koymayıda unutmayın.            GÜLAY Z.
        
Devamını Okuyun »
18 Nisan 2013 Perşembe

PATLICAN SALATASI

                                     
                                              PATLICAN SALATASI
               MALZEMELER
           1 kg patlıcan
            yarım limon
           1-2 diş sarımsak
           2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
           tuz,pulbiber
           üzerinin süsü için 2-3 dal maydanoz
           3-4 yemek kaşığı kese yoğurdu
                YAPILIŞI
          Patlıcanlar mangalda,ocakta yada fırında közlenir.Bıcakla boyuna olacak şekilde ortadan
          kesilir ve bir kaşık yardımıyla patlıcanların içleri kolayca çıkarılarak salata yapılacak kaba
          konulur,kararmamaları için üzerlerine yaklaşık yarım limon suyu sıkılarak çatalla iyice ezilir
          Tuzu ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilip sarımsak rendelenir,3-4 kaşık kese yoğurdu
          da eklendikten sonra biraz daha ezme işlemine devam edilerek malzemelerin hepsinin birbirine
          karışması sağlanır,çatalla salatanın üzeri düzeltilirken yol yol  şekil almasıda sağlanmış olur.Son
          olarak salatanın üzerine 2 kaşık zeytinyağı gezdirilerek pul biberde dökülür ve maydanoz yap
          rakları ile görüntüsü tamamlanır.Önce gözümüze hitap eden salatamız damak zevkimize uygun
          muhteşem lezzetiyle midelerimizide şenlendirmeye hazır.Arkadaşım zehra ya ödül kazandıran
          bu salatayı mutlaka denemelisiniz.
          Not :Eğer kese yoğurdunuz yoksa taze yoğurdu tülbentten süzdürerekte kullanabilirsiniz.
          Biz hanımlar için biliyorsunuz çareler tükenmez....                                            
          

Devamını Okuyun »

PATLICAN KEBABI

       
                                                 PATLICAN KEBABI
               MALZEMELER
          Yarım kg patlıcan
          250 gr kuşbaşı et
          1 adet kurusoğan,
          2-3 tane biber
          2 domates
          1 yemek kaşığı salça
           Tuz,karabiber
           YAPILIŞI
           Patlıcanları şeritli şekilde soyup istediğimiz şekilde ve büyüklükte boyuna yada enine
           dilimleyip kızgın yağda hafif kızartarak yağını çekmesi için havlu kağıt üzerine koyalım.
           diğer tarafta eti tencerede veya düdüklüde haşlayalım tavada küp küp doğradığımız
           soğanı az yağda pembeleştirip haşladığımız etleri ilave edelim biberlerimizide doğrayıp
           ekleyelim tuz, karabiber, kırmızıbiber ve salçayıda koyup üzerine 2 bardak et suyunu 
           döküp az daha pişirip altını kapatalım.Yağını çektirdiğimiz patlıcanları fırın kabımıza yer
           leştirip hazırladığımız etleri patlıcanların üzerine eşit şekilde yayalım iki domateside kesip
           üzerlerine yerleştirdikten sonra fırına verip 200 derecede 15-20 dk pişirip sıcak şekilde
            servis yapalım.                                         AFİYET OLSUN            
           
         

Devamını Okuyun »
12 Nisan 2013 Cuma

DÜŞES PATATESLER

 
                                                  DÜŞES PATATESLER
                                          Gerçektende bu isim bu patateslere çok yakışıyor
                                           hem görüntü hoş hemde lezzet muhteşem eminim
                                           sizde hak vereceksiniz......
                     MALZEMELER
             yarım kg kg patates
             1 yumurta
             1 yemek kaşığı tereyağ
             tuz karabiber
             yarım su bardağı kaşar rendesi
                    YAPILIŞI
            Patatesleri haşlayıp ezelim.Diğer malzemeleri de ekleyip iyice
            karışmasını sağlayalım,Kaşar ve tereyağ patateslerin sıcaklığı
            ile eriyecektir.Harcımızı krema torbasına koyup yağlanmış
            tepsiye sıkalım ve 200 derece fırında pişirelim.Gerek pazar
            sabahlarımız için gerekse misafirlerimiz için gayet güzel  ve
            lezzetli bir yiyecek ayrıca şık bir ikram.Kolay gelsin........
                                                          
         

Devamını Okuyun »
8 Nisan 2013 Pazartesi

SOĞUK ÇORBA

                            
                                               SOĞUK ÇORBA
                                          Soğuk çorba yöresel bir çorbadır.Tokata ait olan
                                          bu çorbaya bayılacaksınız özellikle sıcak yaz ayları
                                          için ideal bir çorba yapımıda oldukça kolay....
                MALZEMELER
              1 kase haşlanmış yeşil mercimek
              1 su bardağı kadar kesme hamur
              yarım kg kadar yoğurt
              1-2 kaşık tereyağ
              2 diş sarımsak
              1 tatlı kaşığı nane
               YAPILIŞI
              Haşlanmış mercimeği ve kesme hamuru çorbayı servis edeceğimiz
              kasede karıştıralım.Yoğurdu koyu ayran kıvamına getirelim.Ezilmiş
              sarımsakları yoğurda karıştırıp mercimek ve kesme hamurumuzun
              üzerine dökelim.Tuzunu ayarlayalım servis yapacağımız zaman yağı
              tavada kızdırıp naneyi dökelim ve çorbamızın üzerine gezdirelim.
              Ölçüyü kişi sayısına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.Kesme hamuru
              satın alabileceğiniz gibi kendinizde evde kesebilirsiniz.Ben mantı
              yaptığımda kalan hamurumu hep soğuk çorbanın küçük kareler 
              şeklinde olan hamurunu keserek değerlendirir sonra onları kurutup
              saklarım.Kestiğim kare hamurları sizler için görüntülemiştim.......
              Şöyleki
                
             eğer hamuru kesmek zor gelirse yıldız veya arpa şehriye ilede yapılabilir.
             kolay gelsin.....


Devamını Okuyun »

BEZELYE YEMEĞİ

                                                       
       
                           
                                                           BEZELYE YEMEĞİ
                     Kış için dondurucuya koyduklarımızı tüketme zamanı bende
                     bugün o niyetle geçtim dolabın önüne kalan birkaç poşetten
                     bezelyeyi kestirdim gözüme,evde sevmeyen de yok nasılsa
                     Yazdan dolaba koyduğumuz sebzeler imdada yetişiyor çoğu
                     zaman, hem mevsimindeki lezzetini kaybetmeden sizde benim
                     gibi düşünüyorsanız buyrun birlikte bezelye pişirmeye..........
            MALZEMELER
           200-250gr kuzu veya dana kuşbaşı et
           yarımkg iç bezelye
           1 adet kuru soğan
           1 adet havuç
           1 yemek kaşığı domates salçası
           1 yemek kaşığı zeytinyağı
            yarım yemek kaşığı tereyağ
           Tuz,karabiber,toz kırmızıbiber
           YAPILIŞI
           Eti tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kapak
           kapalı şekilde pişirelim.Suyunu çekince yağımızı ve yemeklik doğ
           radığımız soğanı ilave edip karıştırarak soteleyelim,Bir kaşık salça
           kırmızıbiber,karabiber,tuz ve bir su bardağı sıcak su koyup biraz
           daha etlerin yumuşaması için 5-10 dk pişirelim.Havucu,istenirse
           bir adet küp küp doğranmış patatesi ve bezelyeleri ilave edelim.
           üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su koyup kısık ateşte sebze
           ler ve et yumuşayana kadar pişirip sıcak sıcak servis yapalım.
                                                              GÜLAY.Z
   
Devamını Okuyun »
6 Nisan 2013 Cumartesi

YUMURTA SALATASI

                                     
                                                YUMURTA SALATASI
                                          Hafta sonu kahvaltı sofralarımız daha bir dolu olsun
                                          ister, daha özen gösteririz.Çünkü  sevdiklerimizle
                                          birlikte olmak, mutluluk verdiği gibi daha bir lezzet 
                                          katar yediklerimize.Hepimizin bildiği bir alternatif
                                          sizlere hatırlatma kabilinden....
               MALZEMELER
        5-6 adet haşlanmış yumurta
        1 küçük kurusoğan
        7-8 dal maydanoz
        tuz.kırmızı biber,karabiber
        1 yemek kaşığı zeytinyağ
        YAPILIŞI
        Yumurta,soğan,maydamoz doğranır.Tuz ve baharatlar ilave                                                                                   
         edilir, en son 1 kaşık zeytinyağı gezdirilerek  önce gözümüzü
         sonra da midemizi doyurmak üzere sofrada yerini alır.  
                                                      AFİYET OLSUN
                                                                         GÜLAY Z.
Devamını Okuyun »

ŞARK KÖFTESİ

                                   
                                                           ŞARK KÖFTESİ
                                         Güzel değişik,iç açıcı ve misafirlerimiz için şık
                                         bir ikram alternatifi,beğeneceğinizi umuyorum
                                         Ayrıca yoğurt kansızlık kalp hastalığı,sindirim
                                         güçlüğüne ve karaciğer hastalıklarına faydalıdır.
                                         
              MALZEMELER
           2 su bardağı ince bulgur
           1 tatlı kaşığı kuru nane
           2-3 kaşık un
           1 yumurta akı
           1 kaşık tereyağ
           2 kaşık zeytinyağı
           üzeri için:
           4-5 adet kuru soğan
           500gr yoğurt
           2 diş sarımsak
             YAPILIŞI
           Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilir,kapak
           kapatılarak kabarması beklenir.İçine kurunane,tuz,un ve bir
           yumurta akı konur.Bir soğan rendelenir ara ara su serperek
           iyice yoğurulur.Avuç içinde sıkılarak fındık büyüklüğünde
           köfteler yapılır.Tuzlu kaynayan suda dağıtmadan 10-15 dk
           haşlanır.Tavada yarım halka şeklinde doğranan soğanlar kara
           melize edilir,kırmızı biber konur.Köfteler suyundan alınıp üzeri
           ne yoğurt sonrada soğan kavurması dökülür.Afiyetle yenmek
           üzere ikram edilir......                       GÜLAY.Z


Devamını Okuyun »
5 Nisan 2013 Cuma

ŞERİTLİ POĞAÇA

                                                        ŞERİTLİ POĞAÇA
               MALZEMELER
      1 su bardağı ılık süt
      1 paket yuvam kuru maya
      1 çay bardağı ayçiçek yağı
      1 yumurta,
      1 tatlı kaşığı tuz
      1 çay kaşığı şeker
      3.5-4 su bardağı un
      yeteri kadar lor,çökelek veya beyaz peynir
                 YAPILIŞI
     süt,yağ,yumurta akı,tuz,şeker,maya yoğurma kabına alınır
     un azar azar ilave edilerek yoğurulur yumuşak kıvamlı ele
     yapışmayan bir hamur elde edilir.Hamur üzeri örtülerek 45
     dakika kadar mayalandırılır.Hamurdan mandalina büyüklüğünde 
     parçalar koparılarak yuvarlak açılır.istenilen iç harçtan açılan kısmın
     uç kısmına konur.Bir kez rulo şeklinde sarılır kalan kısımda bıçakla 
     şeritler kesip bu şeritler rulo yapılan kısmın üzerinden geçirilerek alta
     doğru kıvırılır.Yağlanmış tepsiye dizilerek yumurta sarısı sürülür.
     susam serpilir 200 derecede 30dk pişirilerek çay eşliğinde servis edilir.
                                                                               AFİYET OLSUN
                                                                                        GÜLAY Z.
 




Devamını Okuyun »