>
31 Mart 2013 Pazar

REVANİ KURABİYESİ


                                           REVANİ KURABİYESİ
                               Kolay,pratik ve ekonomik bir tatlımı yapmak
                               istiyorsunuz ? Buyrun ozaman işte tarifi........
         MALZEMELER
     1 yumurta
     2 su bardağı irmik
     1 su bardağı un
     1 çay bardağı yoğurt
     1 çay bardağı sıvıyağ
     1 paket kabartma tozu
     1 paket vanilya veya limon kabuğu rendesi 
     Şurubu için:
     2.5 su bardağı tozşeker
     2.5 su bardağı su
          YAPILIŞI
     Malzemelerin hepsini bir kapta buluşturuyoruz.Güzelce yoğurup
     kurabiye gibi yuvarlayıp tepsiye diziyoruz.yaklaşık 23-25 arası
     çıkıyor.Fırına koyup 200 derecede üzerleri kızarana kadar 30 dk
     pişiriyoruz.Onlar pişerken biz şurubu için tozşekerle suyu bir kapta
     karıştıra karıştıra birbirine yediriyoruz,yani şurubu kaynatmıyoruz.
     bu şekilde hazırlıyoruz.Kurabiyelerimizi fırından çıkarıp hemensıcak
     sıcakken şurubu üzerlerine gezdiriyoruz.Kapattığımız fırına tekrar 
     sürüp 3-5 dk daha bekletip şurubu çekmesini sağlayabiliriz.Veya
     kurabiyelerimizi şurubu hazırlamış olduğumuz kabımızın içine atıp
     arada çevirerek her tarafının şurubu eşit çekmesini sağlayabiliriz.
     Şurubu çekip soğuduktan sonra üzerlerine hindistancevizi döküp
     görüntüyü tamamlıyoruz.Evet tatlılarımız servis edilmeye hazırlar.
     Bu tatlının kurabiyelerinin üzerine küçük parmağınızı batırarak 
     çukurlar oluşturabilir daha sonra oraları krem şantiyle doldurarak
     süsleyebilir veya üzerlerine fındık ceviz, badem batırabilirsiniz.
     Bende ilerde bu tatlı için yaptığım süslemeleri sizinle paylaşırım.. 
                                                        AFİYET OLSUN 
                                                                       GÜLAY Z. 
     
30 Mart 2013 Cumartesi

KÜLBASTI KURABİYEM

                     
                                            KÜLBASTI KURABİYEM
             
                                    Çok çok beğeneceğiniz bir lezzet daha sizlere,
                                    bayılacaksınız bu nefis kurabiyeme, vazgeçeme
                                    dikleriniz arasına girecek,işte tarifi........
            MALZEMELER
      250 gr tereyağı veya margarin(Oda ısısında yumuşamış)
      1 yumurta
      1 çay bardağı ceviz
      2 yemek kaşığı pudra şekeri 
      1 çay bardağı dolu dolu sıvıyağ
      1 paket  kabartma tozu
      1 paket vanilya
      aldığı kadar un 
      üzeri için: 1 su bardağı elenmiş pudra şekeri,1yemek kaşığı kakao
      ikisi güzelce karıştırılacak.
            YAPILIŞI
      Tüm malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde
      edelim,,kurabiye şekli vererek 200 derece fırında üzeri un kurabiyesi
      gibi hafif pembe olacak şekilde yaklaşık 20-25 dakika pişirelim..Ve
      kurabiyeleri fırından sıcak sıcak çıkararak pudra şekeri ve kakao 
      karışımına bulayalım.Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra geri kalan
      pudra şekeri ve kakao karışımını kurabiyeleri üzerine eleyelim.
      Evet kurabiyelerimiz ağızlarımızı şenlendirmeye hazır.Tabii çaysız
      olmaz yada yanında soğuk bir içecek hepsiyle güzel gider.Şimdiden
      Afiyet Şifa Olsun yapıp deneyecek olan   heerkese....                                                                              
                                                                                   GÜLAY Z.


Devamını Okuyun »
27 Mart 2013 Çarşamba

YUVARLAMA


                                                    YUVARLAMA
             MALZEMELER
           200 gr kıyma
           1 yumurta 
           1 tane kurusoğan
           9-10 kaşık un
           Tuz,karabiber,kırmızıbiber,kimyon
            bir çay bardağı haşlanmış nohut
            bir çay kaşığı kabartma tozu
           Yoğurt
            üzerinin sosu için:
            2 kaşık tereyağ,toz kırmızıbiber
             YAPILIŞI
       Kıymanın üzerine 1 soğan rendelenir,yumurta,un ve baharatlar eklenerek
       yoğurulur,iki parçaya ayrılarak merdaneyle 3 cm kadar yuvarlak şekilde
       açılarak şeritler halinde kesilir,şeritlerde eşit şekilde enine parçalara ayrılır.
       Ve o parçalar fındık büyüklüğünde yuvarlanır,hepsi bittikten sonra sıvıyağ
       da kızartılır.Daha sonra tencerede yarım yemek kaşığı tereyağı eritilir sıcak
       su eklenir,1 tane bizim tavuk bulyon eklenerek içine hazırlanan yuvalamalar
       atılır.İyice pişince bir çay bardağı kadar haşlanmış nohut ilave edilir 5 dk                                                                                                                                                                                                                                .      kadar sonra ocak kapatılır,kapağıda kapatılarak dinlenmeye bırakılır.Bu
       arada yoğurt ezilip hafif sulandırılarak kıvamı ayarlanır.Üzeri için tereyağ
       eritilip 1 tatlı kaşığı tozkırmızıbiber eklenir.Servis yapacağımız zaman eğer
       tenceredeki yuvalamalar soğumuşsa tekrar kaynatıp sonra tabağa alalım
       üzerine 2-3 kaşık yoğurt koyup üzeri için hazırladığımız sosu da döküp
       sıcak sıcak servis yapalım.Ege bölgesinin özellikle düğün yemeklerinin
       olmazsa olmazıdır yuvarlama,hiç yapmadıysanız çok şey kaçırmışsınız                                                    
       oldukça lezzetli ve güzel bir tat mutlaka denemelisiniz.Kolay gelsin...
             
 GÜLAY Z.                                                                        
             
      
              
           
            
           
Devamını Okuyun »
21 Mart 2013 Perşembe

TUZLU KURABİYELERİM


                 
                                         TUZLU KURABİYELERİM

                              Ağızda dağılan severek yiyeceğiniz tuzlu kurabiyelerime
                              bayılacaksınız,konu komşu,eş.dost tarafından test edilip
                              onaylanmış olan tariflerimden birisini daha beğeninize
                              sunuyorum dostlar, işte yapılışı kolay gelsin......
             MALZEMELER
     100 gr tereyağı
     1 çay bardağı zeytinyağı ( veya sıvıyağ)
     1 yumurta (sarısı içine beyazı üzerine olacak)
     1 çay bardağı yoğurt
     1 yemek kaşığı elma sirkesi
     1 çay kaşığı tuz
     3-3.5 su bardağı un
     üzeri için susam
     1 paket kabartma tozu
              YAPILIŞI
     Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağımızı,yumurtamızın sarısını ve diğer
     malzemelerimizin hepsini karıştırıp güzelce yoğurarak kulak memesi
     kıvamında bir hamur yapıyoruz.Hamuru tezgahın üzerinde iki parça
     beze yapıyoruz ve merdane yardımı ile 2 cm kalınlığı olacak şekilde
     açıp kurabiye kalıplarımızla bastırarak çiçek,kalp,yıldız gibi şekilleri
     oluşturup herbirini ayırdığımız yumurta beyazına batırarak tepsimize
     diziyoruz,diğer bezemizede aynı işlemleri uyguluyoruz hamurumuz
     bitince şekilli kurabiyelerimizin üzerine susam serpiyoruz ve fırınımızı
     200 dereceye ayarlayıp kurabiyeleri 30 dakika kadar fırında pişiriyoruz.
     kalıplarımız yoksa simit veya çubuk şekli de verebiliriz.Bu tuzlu kurabi
     yeler bayatlamıyor ve enaz bir hafta tazeliğini koruyor.
                                                AFİYET OLSUN
                                                               GÜLAY Z.
Devamını Okuyun »
16 Mart 2013 Cumartesi

MENGEN ÇORBASI



                           BULGUR  ÇORBASI
          MALZEMELER
    1 adet kurusoğan
    4 çorba kaşığı pilavlık bulgur
    2 çorba kaşığı un
    1,5 çorba kaşığı domates salçası 
    1 çorba kaşığı tereyağ
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    Tuz,pul biber,toz kırmızıbiber,az karabiber,nane
    3 su bardağı tavuk suyu veya 1 paket bulyon
        YAPILIŞI
    Bulguru yıkayıp üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakalım.Diğer
    tarafta çorbayı yapacağımız tencereye yağımızı ve ince ince doğradığımız
    soğanımızı koyup hafif pembeleşince 2 kaşık unumuzuda ilave edelim ve
    unu da hafif pembe kıvamda olacak şekilde kavuralım.Naneyi salçayı,pul
    biberi,toz kırmızı biberi ve az karabiberi ekleyelim.Soğuk su ekleyerek 
    kıvamını açalım tavuk suyumuzu ve pişirdiğimiz bulguru da ilave ederek
    kıvamını kendi istediğimiz şekilde ayarlayalım ve karıştırarak kaynatalım.
    son oarak tuzunu ilave edip  3 dk kadar daha kaynatıp ocağı kapatalım.
    Bizim evde herkes tarafından sevilen lezzetli bir çorba olan bulgur namı
    diğer mengen çorbasını sizlerinde seveceğini umuyorum.
                                       AFİYET OLSUN 
                                                    GÜLAY Z. 
     
   
Devamını Okuyun »
14 Mart 2013 Perşembe

PATATESLİ RULO BÖREK


                        Önceden hazırlayıp dolapta acil durumlar için kurtarıcı olarak
                        bekletebileceğiniz ve sabah kahvaltınıza renk ve lezzet katacak
                        bir börek tarifi..... 
                        PATATESLİ RULO BÖREK
                  MALZEMELER
           2 yufka
           3 orta boy haşlanmış patates
           3 kaşık tereyağ
           2 kaşık zeytinyağı
           1 adet kuru soğan
           tuz ve baharat(karabiber,kırmızıbiber)
                 YAPILIŞI
           Öncelikle içini hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayıp yağda
           pembeleştirelim.Haşlanmış patatesleri çatalla ezip soğanla karıştırıp
           tuz ve baharatlarını koyalım ve soğuması için bekletelim.
           Diğer tarafta yufkanın birini tezgaha serip erittiğimiz tereyağını ve
           zeytinyağını üç kaşık kadar da suyla karıştıp yufkanın üzerine 
           sürelim ve diğer yufkayıda yağladığımız yufkanın üstüne koyalım
           kalan yağıda ikinci yufkaya sürüp yufkanın bir tarafını ortaya 
           getiririp hazırladığımız iç harcıda ortaya uzunlamasına koyup rulo
           şeklinde sıkıca saralım.Buzluğa kaldırıp donduralım pişireceğimiz
           zaman iki parmak kalınlığında kesip tepsiye dizelim üzerine 
           yumurta sürüp önceden ısttığımız 200 derece fırında 25-30 dk
           pişirip sıcak sıcak servis yapalım. 
                                                 AFİYET OLSUN
                                                               
     

Devamını Okuyun »

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE



                           DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE
         MALZEMELER
  2 yumurta
  100gr tereyağ
  1 fincan sıvıyağ
  1 çay bardağı yoğurt
  1 su bardağı şeker
  1 portakal kabuğu rendesi
  1 paket kabartma tozu 
   3-3.5 bardak un (aldığı kadar yavaş yavaş eklenecek)
   YAPILIŞI
  Şeker ve yumurtayı derin bir kabın içinde çırpın.
  Unu,tereyağını ve yoğurdu ilave edin,enson kabartma
  tozunu ekleyip yoğurun.Yağlanmış fırın tepsisine yuvarlayıp
  kurabiye şekli vererek dizin.üzerine damla çikolatalarını
  bastırarak yerleştirin.180 derecedeki fırında 30-35 dk
  pişirin.Fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra çayın
  veya soğuk içeceklerin yanında servis yapın. 
                                                  GÜLAY Z.
Devamını Okuyun »
10 Mart 2013 Pazar

KİŞİYE ÖZEL KEKLERİM

   
                                           
   

                                           KİŞİYE ÖZEL KEKLERİM

MALZEMELER
    4 yumurta
    4 kahve fincanı un
    1 kahve fincanı süt
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    1 su bardağı şeker
    1 paket kabartma tozu


KREMASI İÇİN MALZEMELER

    1 su bardağı toz şeker
    3 çorba kaşığı un
    1 çorba kaşığı nişasta
    1 paket vanilya 
    üzeri ve yanları için 1 paket kremşanti
      YAPILIŞI
    Kek için yumurtaları köpük köpük olup kabarana kadar çırpıyoruz.
    Şekeri ekleyip eriyene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
    Sütü unu ve vanilyayı ilave edip 2-3 dk daha çırpıyoruz.
    Dikdörtgen fırın tepsisini yağlayıp kekimizi tepsiye döküyoruz.
    180 derecede 25-30 dk kadar pişiriyoruz
    Kekimizi fırına verip hemen krema malzemelerini karıştırıyor muhallebi
    kıvamına gelene kadar pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
    Pişirip soğuttuğumuz kekimizi istediğimiz boy yuvarlak kesiyoruz.
    iki yuvarlak kekin arasina krema sürüp istediğimiz meyvelerden
    koyup kenarlarına ister krema ister krem şanti sürüp çikolata rendesi
    hindistan cevizi ,fındık kırığı üzerinde yuvarlayıp keklerimizin üstüne de
    kremşanti sürüp zevkimize göre süsleyip buzdolabında soğuttuktan
    sonra ikram ediyoruz.Tabii bu nefis kekten kendimizide mahrum
    bırakmıyoruz.Tepside kalan kek parçalarını ve artan krema ve krem
    şanti ile birleştirip ayaklı dondurma kaselerine paylaştıralım üzerinede
    çikolata sos pişirip dökelim profiterol tadında bir tatlı daha elde 
    edelim.Hem israf etmemiş hemde bir tatlı daha kazanmış olalım.
                                                   AFİYET OLSUN
                                                                          GÜLAY Z.

Devamını Okuyun »