>
28 Şubat 2013 Perşembe

EKŞİLİ PATATESLİ KÖFTE




 EKŞİLİ KÖFTELİ PATATES YEMEĞİ:

 MALZEMELER

 300 gr kıyma
 3-4 orta boy patates
 1 avuç pirinç veya ince bulgur
 1 tane kurusoğan
 1 yumurta ,karabiber,kırmızıbiber,kimyon,tuz

 YAPILIŞI

 Kıyma,yumurta,baharatlar,pirinç,tuz ve küçük küçük doğradığımız soğan iyice
 yoğrulup fındık gibi köfteler yapılır.patatesler küp küp doğranıp teflon tencerede
 yarım kaşık tereyağ ve iki kaşık zeytinyağında biraz sarartarak kavrulur,patateslerin
 üzerine çıkacak kadar su ilave edilir su kaynayınca köfteler atılır.köftelerde pişince
 bir silme çorba kaşığı un ile bir çay bardağından iki parmak eksik limon suyu çırpılır
 kaynarken tencereye yavaş yavaş dökülür 5 dakika daha pişirilip ocağın altı kapatı
 lır,ekşili köfteli patates yemeğimiz sunuma hazır.Besleyici pratik ve ekşi tadı ilede
 beğeneceğinizi umduğum ekşili köfteli patates yemeğini deneyin derim.
                                                                                     AFİYET OLSUN 
                                                                                                     GÜLAY Z.




27 Şubat 2013 Çarşamba

KREP


                                           KREP
                                    MALZEMELER
                             
                                  2 su bardağı süt
                                  2 su bardağı un
                                  2 yumurta
                                   Tuz 
                                
                                     YAPILIŞI
                                   malzemelerimizi yumurta,un,süt ve tuz şeklinde karıştırıyoruz
                                   pürüzsüz koyu ayran kıvamında olması lazım 
                                   daha iyi bir sonuç alabilmek için buzdolabında 10 dakika
                                   bekletiyoruz.Krep tavamızı ocağa alıp biraz terayağ gezdirip
                                   1 kepçe krep hamurunu tavaya döküp tavayı sallayarak 
                                   eşit bir şekilde yayılmasını sağlayıp spatula yardımı ile
                                   önlü arkalı pişiriyoruz istediğimiz harcı koyarak rulo yapıyor
                                   çay eşliğinde servis yapıyor afiyetle yiyor ve yediriyoruz.
                                                                                                       GÜLAY Z.
Devamını Okuyun »
25 Şubat 2013 Pazartesi

LOKUM

 
                                            LOKUM

                                            MALZEMELER
                                            8 çorba kaşığı un
                                            10 çorba kaşığı şeker
                                            100 gr tereyağ
                                            1 lt süt
                                            1 paket kremşanti +1 su bardağı süt
                                            1 paket hindistan cevizi
                                            1 su bardağı ceviz içi
                                           
                                            YAPILIŞI
                                            Tereyağını tencerede eritip unumuzu ilave edelim ve biraz kavuralım
                                            çokaz pembeleştiriyoruz,sütümüzü ardından şekerimizi ekleyelim ve
                                            topaklanmaması için bir çırpıcı yardımı ile malzemelerimizi güzelce
                                            karıştıralım kaynayıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alalım ve
                                            fırın tepsimizi suya tutup suyunu süzdürerek nemli olmasını sağlayalım
                                            ve tepsimize bolca hindistan cevizi serpip muhallebimizide onun üzerine
                                            yayıyoruz.Muhallebi soğuduktan sonra 1su bardağı sütle çırparak hazır
                                            ladığımız krem şantiyi hazırlayıp yarısını muhallebinin üzerine yayıyoruz
                                            kalan kremşantiyi başka biryerde değerlendirmek üzere kaldırıyoruz
                                            tepsimizin üzerine son olarak ceviz içini istediğimiz yoğunlukta serpiyoruz.
                                            Buzdolabında 2-3 saat bekletip soğutuyoruz.Muhallebimizi tepsinin tam
                                            enine ortasından kesiyoruz daha sonra boyuna şeritler halinde keserek
                                            resimdeki gibi yuvarlayıp rulo gibi sarıyoruz tekrar hindistan cevizine
                                            bulayarak yoğunluk kazandırıp servise hazır hale getiriyoruz.Çok şık
                                            bir sunum ve lezzetli bir sütlü tatlı yapmış olmaktan dolayı alacağınız
                                            iltifatlarıda tarafımdan garantiliyoruz.    AFİYET ŞEKER OLSUN
                                                                                                                         GÜLAY Z.

                                            
Devamını Okuyun »
24 Şubat 2013 Pazar

KEREVİZ YEMEĞİ

   
                                        ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ                                     

                                       Tam kereviz zamanı ve herşeyi mevsiminde yemek en sağlıklısı 
                                        Rabbim herşeye bizler için ayrı ayrı faydalar yüklemiş kerevizin
                                        faydalarıda saymakla bitmez işte birkaçı A,B,C vitaminleri ve başta
                                        fosfor olmak üzere çeşitli madensel tuzlar bakımından zengindir,midenin
                                        iyi çalışmasına yardımcıdır,romatizmaya ve böbrek hastalıklarına iyi gelir
                                        çevre kirliliğine karşıda etkili bir panzehirdir.Eh bukadar bilgi yeterlidir
                                        artık pişirip yiyelim değil mi?
                                 
                                        MALZEMELERİ VE YAPILIŞI:
                                        1 Tane kurusoğanı yemeklik doğrayıp
                                         3 kaşık zeytinyağında pembeleştirip
                                        üzerine yıkayıp küp küp doğradığımız
                                        kervizin baş kısmını ve yeşil kısımlarını
                                        yine doğrayıp hazırladığımız havucu,
                                        bir avuç kadar haşlanmış nohutu, bir silme
                                        kaşık salçayı,bir çay kaşığı toz kırmızı biberi ve tuzunu ilave edip
                                       çok az da sıcak su gezdiriyor kapağını kapatıyoruz
                                        ocağımızıda en kısık ayara getirip
                                        15 dk sebzelerimizi arada kontrol ederek pişiriyoruz,
                                        tekrar üzerine çıkacak kadar 
                                        sıcak su ilave ediyor ve
                                        yarım limon suyu sıkıp bir 15 dk daha pişirip ocağımızı kapatıyoruz
                                        Evet yemeğimiz servise hazır.   AFİYET ŞİFA OLSUN 
                                                                                                                              GÜLAY Z.
                               
                                                                                                                 
Devamını Okuyun »
23 Şubat 2013 Cumartesi

KABAK ÇORBASI

                                           
                                            KABAK ÇORBASI
                                     
                                           MALZEMELER
                                           4 orta boy yeşil kabak
                                           2 çorba kaşığı un
                                           yarım çay bardağı zeytinyağı
                                           1 su bardağı süt
                                           yarım demet dereotu
       
                                          YAPILIŞI
                                           Kabakları doğrayıp tencereye alalım ve üzerine çıkacak kadar
                                           su ilave ederek yumuşayana kadar haşlayalım.Diğer tarafta bir
                                           tavaya zeytinyağını ve unumuzu koyarak hafif pembe olana kadar
                                           kavuralım,haşlanan kabaklara ilave edip blendırla pürüzsüz kıvam
                                           alana kadar karıştıralım,dereotunu ince ince kıyıp ilave edelim
                                           sütüde çorbamıza döküp 2-3 bardakta su ile kıvamını ayarlayalım
                                           ve kaynayana kadar karıştıralım,tuzunuda ekleyip beş dakika daha
                                           kısık ateşte tutup altını kapatalım.Servis yaparken 1kaşık tereyağını
                                           ocakta eritip 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber ilave ederek sos hazırlayıp
                                           bu sostan kaselere aldığımız çorbamızın üzerine gezdirerek midemizle
                                           buluşturmak üzere sofraya getirip misafirlerimize ikram edelim.
                                          NOT:
                                          kabak sebzesinin herkes tarafından sevilen bir sebze olmadığının
                                          farkındayım,ama bu çorbanın ne çorbası olduğunu siz söylemeden
                                          inanın kimse anlamıyor.Hem vitamin açısından zengin hem çocuklarımız
                                          için besleyici ayrıca görüntü ve lezzet açısından klas bir çorba,deneyin
                                          memnun kalacaksınız.                   AFİYET OLSUN
                                 
                                                                                                              GÜLAY Z.

                                         


                                    
Devamını Okuyun »
20 Şubat 2013 Çarşamba

TİRAMİSU

       
                           
                                        TİRAMİSU YAPIYORUZ

                                        çok severek yaptığım ve tabii severek yediğim bir tat
                                        benim gibi düşünen dostlarım hadi başlıyoruz yapmaya
                                   
                                       KEKİ İÇİN MALZEMELER
                                       3 yumurta
                                       1 su bardağı toz şeker
                                       1,5 su bardağı un
                                       1 paket kabartma tozu
                                       yarım limonun suyu
                                       öncelikle 3 yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri mikserle iyice
                                      çırpalım (5-10 dk arası) 1,5 bardak unumuzu da ilave edip
                                      bir iki dakika daha karıştıralım ve yarım limonun suyuna kabartma
                                      tozunu karıştıralım o köpürürken kekimize ekleyelim bu şekilde ekle
                                     diğimiz kabartma tozu kekimizin asla sönmemesini sağlar.Buda benden
                                     size önemli bir püf noktası,evet artık kek kalıbımızı yağlayıp kek hamurunu
                                     dökelim ve 180 derecede 25-30 dakika fırında pişirelim.
                                     KREMASININ MALZEMELERİ
                                     1 yumurta,5 kaşık şeker,3 kaşık un,3 su bardağı süt
                                     1 paket vanilya,2 tatlı kaşığı nescafe,3 yemek kaşığı labne peyniri
                                     Kremayı labne peyniri ve nescafe hariç diğer malzemeleri karıştırıp
                                     muhallebi kıvamında pişiriyoruz,biraz ılınıncs labne peynirinide ilave
                                     edip karıştırarak yediriyoruz.1kupa sıcak suyun içine 2 tatlı kaşığı
                                     nescafeyi karıştırıp ılıklaşınca ortadan kestiğimiz kekimizin önce alt
                                      kısmını ıslatıp kremanın yarısını döküp kekin diğer parçasınıda üzerine
                                    koyup kalan nescafeyle ıslatıp kremayla kaplıyoruz son olarak kakaoyu
                                    üzerine eleyerek lezzet ve görüntüyü tamamlıyoruz.Soğutup servis yapıyoruz.
                                    Not: hazır pasta altı keklerlede yapılabilir ama benim gibi herşeyini kendim
                                    yapayım diyorsanız ben tarifi detaylarıyla verdim seçim sizin.Keki diğer
                                    yaş pastalardada kullanabilirsiniz.           AFİYET OLSUN
                                                                                                                        GÜLAY Z.

                                                                                               
                                     
                                 
                                 

                             
Devamını Okuyun »
13 Şubat 2013 Çarşamba

DOMATES ÇORBASI

                                           
                                        DOMATES ÇORBASI

                                        MALZEMELER
                                     
                                2 kaşık un
                                1-1,5 kaşık salça
                                1 su bardağı süt
                                1\2 kaşık tereyağ,1 kaşık zeytinyağı
                                 üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
                                tuz,1 paket tavuk bulyon veya 2 bardak tavuk suyu
     
                               YAPILIŞI
                       
                               Yağları tencerede eritip salçayı yağda biraz çeviriyoruz,bir bardak suyla incelttiğimiz
                               unu,sütü,bulyon yada tavuk suyunu,ilave edip istediğimiz kıvama göre de su ilave ederek
                               kaynayana kadar karıştırıyoruz.Tuzunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocağımızı
                               kapatıyoruz çorbamızı ikram ederken üzerine kaşar peyniri rendesi koyarak hem
                               lezzetini arttırıyoruz hemde midemizden önce gözümüze hitap etmesini sağlıyoruz.
                               Ekmekleri de kare kare kesip kızartarak çorbamızın yanında servis edebiliriz.Böylece
                               bayat ekmeklerimizi de değerlendirmiş oluruz.Yazın bu çorbayı salçayı azaltıp
                               domates ekleyerekte yapabiliriz.
                                                                                        AFİYET OLSUN
                                                                                                                         GÜLAY Z.
Devamını Okuyun »
10 Şubat 2013 Pazar

İNCİRLİ KURABİYE


                                          İNCİRLİ KURABİYE
                 
                      MALZEMELER
                
                      8 adet kuru incir
                      125 gr tereyağ veya margarin
                      1 çay bardağı sıvıyağ
                      1 çay bardağı toz şeker
                      1 çay bardağı dövülmüş ceviz
                      1 tane yumurta (beyazı içine sarısı üzerine)
                      1 çay kaşığı tarçın
                      1 paket kabartma tozu 
                      1 paket vanilya
                      Aldığı kadar un
                     YAPILIŞI
                 
                    İncirlerin 10-15 dakika ılık suda bekletilerek yumuşamaları sağlanır ve
                    küçük parçalar şeklinde doğranır tüm malzemeler karıştırılarak kulak 
                    memesi kıvamında bir hamur yoğurulur.Hamurdan küçük parçalar
                    koparılıp elimizde yuvarlayarak kurabiye şekli verilir tepsiye dizilen
                    kurabiyelerin üzerine ayırdığımız yumurta sarısı sürülerek 200 C'de 
                    25-30 dk kadar fırında pişirilir.Vee servis yapılmaya hazır hale gelen
                    kurabiyeler afiyetle yenir. 
                                                                      GÜLAY Z.

                                     
Devamını Okuyun »
9 Şubat 2013 Cumartesi

TAVUK ÇORBASI

     

                                         Sofralarımızın olmazsa olmazıdır çorbalarımız
                                          Özellikle soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak
                                         ve vücut kırgınlıklarımıza şifa olacak bir çorbadır
                                         Tavuk çorbası şimdiden afiyet olsun yapıp içenlere
           
                            TAVUK ÇOBASI
                            1 adet tavuk ğöğsü
                            2 çorba kaşığı (tepeleme) un
                            2-3 diş sarmısak
                            1 kaşık tereyağı,1 kaşık zeytinyağı
                            yarım limon,tuz,karabiber
       
                            YAPILIŞI
                            Tavuk ğöğsü haşlanır,elle veya bıçakla keserek küçük küçük parçalanır
                            diğer tarafta yağ ile un kavrulur,haşladığımız tavuk suyunun içine kavrulan
                            un,tavuk parçaları,dövülmüş 2-3 diş sarmısak,tuz ve karabiber eklenir.
                           Çorbanın kıvamı su eklenerek sağlanır ve kaynayana kadar karıştırılır.
                           Ocaktan indirmeden üç dakika kadar önce yarım limon sıkılır,biraz daha
                           kaynatılıp altı kapatılır.Çorba içilirken isteğe göre limon ve karabiber eklenebilir.
                                                                                                   AFİYET ŞİFA OLSUN
                                 
                                                                                                                   GÜLAY Z.
                                             
Devamını Okuyun »

PRATİK POĞAÇA

   POĞAÇA                                                
                                  
        
                   MALZEMELER
              1 yumurta 
               yarım subardağı ılık su
               1 su bardağı sıvıyağ
                1 su bardağı yoğurt
                 2 çay kaşığı tuz 
                  4.5-5 bardak kadar un
                   1 paket kuru  maya 
                 
                  YAPILIŞI
                     
              1 yumurtanın sarısı hariç bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında 
                bir hamur yoğurup  mayalanması için yarım saat ılık ortamda dinlendiriyoruz.
                       Kabaran hamurumuzdan küçük parçalar kopararak tezgahımızda elimizle yuvarlak şekilde 
               açıp istediğimiz içi koyup (ben lor ve maydanoz karışımını tercih ettim ) kapatıyoruz tepsimize 
               yerleştirdiğimiz poğaçalarımızın üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp fırına veriyoruz
           üzerine istenirse susam,çörekotu,haşhaş vs.dökülebilir.200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz fırın
               dan çıkarıp ilk sıcaklığı gittikten sonra yumuşak kalması için üzerini temiz bir bezle örtebiliriz.
              vazgeçilmezimiz olan çayımızıda demledik mi sunuma hazır demektir artık değmeyin keyfimize          
               tabii yanında tatlı veya kurabiyede şart eh onların tarifinide daha sonra vereceğim tabii.
              Tariflerimi beğeneceğinize eminim sevgili hanımlar iddialıyım yaniii.Zamanla göreceğiz inşaAllah. 
                 
                                                                                      AFİYET OLSUN
                                                                                                                                    GÜLAY Z.
         
Devamını Okuyun »
7 Şubat 2013 Perşembe

POĞAÇA




Devamını Okuyun »